«Διοίκηση Αλλαγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» (Η περίπτωση της εφαρμογής του «Νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.)» σε ένα Δήμο) - Στογιαννίδου, Κυριακή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Στο ταχύτατα πλέον μεταβαλλόμενο περιβάλλον, οι δημόσιοι οργανισμοί είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιούν συχνές και ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν. Ειδικότερα παρατηρείται έντονα ανάγκη αναδιοργάνωσης του δημόσιου τομέα ώστε να γίνει αποτελεσματικότερος και αποδοτικότερος, εξυπηρετώντας καλύτερα τον σύγχρονο Έλληνα πολίτη. Οι συμμετέχοντες σε αυτές τις μεταβολές τείνουν να αντιδρούν στην εισαγωγή αλλαγών γιατί δεν αισθάνονται υποχρέωση προς αποδοχή μιας καινούργιας κατάστασης, ιδιαίτερα όταν δεν καταλαβαίνουν ή δεν συμφωνούν ή δεν ωφελούνται από την επικείμενη αλλαγή. Με βάση τα πιο πάνω, στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να προτείνει και να επικυρώσει/ επιβεβαιώσει στατιστικά ένα ολοκληρωμένο μοντέλο για την κατανόηση των προσδιοριστικών παραγόντων και επιπτώσεων της αντίστασης στην αλλαγή στο Δημόσιο Τομέα. Η αντίσταση αυτή αποτελεί συχνά τη βασική αιτία για αναποτελεσματικές προσπάθειες αναμόρφωσης σύγχρονων οργανισμών. Η εμπειρική έρευνα εστιάζει σε έναν Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και αφορά την εφαρμογή μιας μεταρρύθμισης, όπως ο Νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.). Η ανάλυση των 119 ερωτηματολογίων που συλλέχθηκαν, οδηγεί στην κατανόηση: i) του επιπέδου αντίστασης στην αλλαγή στο πλαίσιο των Ο.Τ.Α., Β΄ βαθμού ii) των παραγόντων που επηρεάζουν/ προσδιορίζουν το επίπεδο αντίστασης στην αλλαγή (πληροφόρηση/ενημέρωση, εκπαίδευση, συμμετοχή, εμπιστοσύνη στη διοίκηση) και iii) τις επιπτώσεις της αντίστασης στις εργασιακές στάσεις (ικανοποίηση, οργανωσιακή δέσμευση). Συγκεκριμένα μεταξύ των υπο-μελέτη μεταβλητών καταδυκνύεται η σημασία του δυναμικού πλαισίου δράσης στη στάση των εργαζομένων απέναντι σε μια μεγάλης κλίμακας οργανωτική αλλαγή, καθώς και ο ρόλος της εμπιστοσύνης στη Διοίκηση ως παράγοντα μείωσης της αντίστασης στην αλλαγή αυτή με θετικές επιπτώσεις στην ικανοποίηση από την εργασία. Η εργασία ολοκληρώνεται με προτάσεις προς τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να μπορέσουν να χειριστούν πιο αποτελεσματικά φαινόμενα αντίστασης στην αλλαγή.
«Management of changes in Local Self-Government» (The case of the implementation of the «New Organism of Internal Service»)
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Ελλάδα--Πολιτική και διακυβέρνηση; Τοπική αυτοδιοίκηση; Αντίσταση στην αλλαγή; Διοίκησης της αλλαγής; Οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης