Σχολικό κλίμα στο Εσπερινό Λύκειο - Φελεσκούρα, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Το σχολικό κλίμα δίνει στη σχολική μονάδα την ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα της, τη διαφοροποιεί από τις άλλες σχολικές μονάδες και είναι η «προσωπικότητα» του σχολείου. Στόχος της παρούσας έρευνας ήταν να διερευνήσει και να αναλύσει τους παράγοντες που επηρεάζουν τις απόψεις των μαθητών Εσπερινών Λυκείων όσον αφορά το σχολικό κλίμα που επικρατεί στο σχολείο τους. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, πραγματοποιήθηκε δειγματοληπτική έρευνα σε 300 μαθητές Εσπερινών Λυκείων στην Αττική και στην Περιφέρεια. Το ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιήθηκε περιλαμβάνει ερωτήσεις που σχετίζονται με δημογραφικά χαρακτηριστικά, όπως ηλικία, φύλο, μορφωτικό επίπεδο γονέων, όπως επίσης και ερωτήσεις σχετικές με έξι διαστάσεις του σχολικού κλίματος (υποστήριξη από τους εκπαιδευτικούς, σχέσεις με συνομηλίκους, σύνδεση με το σχολείο, αποδοχή της διαφορετικότητας, σαφήνεια των κανόνων και αναφορά και αναζήτηση βοήθειας). Από τα αποτελέσματα των παλινδρομήσεων διαπιστώνεται ότι η αποδοχή και η επικοινωνία με τους συνομηλίκους είναι βασικοί παράγοντες για την αίσθηση του ανήκειν που έχει ο μαθητής μέσα στο σχολείο του. Επίσης, οι μεγαλύτερες ηλικίες, τείνουν να έχουν θετικότερη άποψη για το σχολικό κλίμα.
Αριθμός Εισαγωγής: 012525 cd
Keywords: Σχολικό περιβάλλον -- Ελλάδα; Σχολικό περιβάλλον -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Σχολική διοίκηση και οργάνωση -- Ελλάδα; Σχολικό κλίμα; Εσπερινό Λύκειο; Σύνδεση με το σχολείο; School climate; Evening high school; School connectedness