Μελέτη περίπτωσης: Ο ρόλος των σωφρονιστικών υπαλλήλων και η σχέση τους με τη σωφρονιστική πολιτική, σε ένα Κατάστημα τύπου Α & Β. - Δανοπούλου, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται το ρόλο των σωφρονιστικών υπαλλήλων στην λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος με σκοπό να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον επαγγελματικό τους ρόλο και αν η στάση τους βοηθά τους εγκλείστους στην κοινωνική τους επανένταξη. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν καθημερινή επαφή με τους κρατούμενους και είναι σε μια καίρια θέση καθώς είναι η πρώτη πληθυσμιακή ομάδα του Καταστήματος που θα πρέπει να διαχειριστεί κάθε νέα μεταρρύθμιση. Ο ρόλος τους επομένως είναι πολύ σημαντικός αλλά ιδιαίτερη σημασία καταλαμβάνει η δική τους οπτική για τον εν λόγω ρόλο. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζουμε τους λόγους που επέλεξαν να γίνουν σωφρονιστικοί υπάλληλοι αλλά και το βαθμό ικανοποίησης τους από τον επαγγελματικό τους ρόλο. Ακόμα την στάση τους απέναντι στους κρατούμενους, τη διοίκηση αλλά και τα προγράμματα βελτιωτικής μεταχείρισης. Επίσης, χρήζει ιδιαίτερης σημασίας η άποψη τους για την σωφρονιστική πολίτική αλλά και για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται, κατά πόσο αυτές είναι εφαρμόσιμες και βοηθητικές για όλο το Κατάστημα Κράτησης. Για την εμβάθυνση στο ανωτέρω θέμα διενεργήθηκαν συνεντεύξεις με τους εργαζόμενους ενός καταστήματος κράτησης της χώρας. Ως εκ τούτου η εργασία πραγματοποιήθηκε με την μέθοδο της ποιοτικής έρευνας, χρησιμοποιώντας ως ερευνητικό εργαλείο την ημι-δομημένη συνέντευξη. Οι άξονες του ερευνητικού εργαλείου εξέταζαν αρχικά τα προσωπικά και δημογραφικά στοιχεία των υπαλλήλων, την εκπαίδευση και την επιμόρφωση τους, τον επαγγελματικό τους ρόλο και τέλος την γνώμη τους για την σωφρονιστική πολιτική που ακολουθείται. Οι συνεντεύξεις διενεργήθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2017.
Αριθμός Εισαγωγής: 012044-012045 cd
Keywords: Σωφρονισμός -- Ελλάδα; Σωφρονιστικά ιδρύματα -- Ελλάδα; Σωφρονιστική πολιτική -- Ελλάδα; Σωφρονιστικοί υπάλληλοι; Σωφρονιστική πολιτική; Φυλακή; Prison staff; Prisons policy; Prison