Το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης (ΚΠΑ-CAF) ως εργαλείο ολικής ποιότητας για την αυτοαξιολόγηση της διοικητικής και της οργανωτικής λειτουργίας. H περίπτωση της Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων Αν. Μακεδονίας –Θράκης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης - Σύρμου, Ζαφειρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Ο στόχος της διπλωματικής έρευνας είναι πρώτον να αποτυπωθεί η αξία του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης (ΚΠΑ) ως ένα εργαλείο που συμβάλλει στην ορθή διοίκηση μέσω της αξιολόγησης της δομής και δεύτερον η εκπόνηση σχεδίου δράσης βελτίωσης της διοικητικής λειτουργίας της Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων Αν Μακεδονίας – Θράκης (ΔΑΥΑΜΘ). Η μεθοδολογία προσέγγισης του αντικειμένου της διατριβής καθώς και οι τεχνικές συλλογής, επεξεργασίας και ανάλυσης των στοιχείων έγινε καταρχήν μέσω βιβλιογραφικής και διαδικτυακής ανασκόπησης, η οποία περιλαμβάνει θεωρητική προσέγγιση, ανάλυση της μεθόδου, και κατά δεύτερον με έρευνα ως μελέτη περίπτωσης την Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων Αν. Μακεδονίας – Θράκης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, η οποία βασίστηκε στη συμπλήρωση ερωτηματολογίων κλειστών ερωτήσεων. Οι ομάδες των ερωτηθέντων ήταν τα στελέχη της δημόσιας οργάνωσης, δειγματοληπτικά πολίτες –πελάτες της δημόσιας οργάνωσης, και τέλος όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς . H διπλωματική εργασία είναι χωρισμένη σε δυο μεγάλες ενότητες. Στο πρώτο κεφάλαιο της πρώτης ενότητας γίνεται θεωρητική προσέγγιση της εφαρμογής της διαδικασίας αυτοαξιολόγησης στο δημόσιο τομέα και περιγράφεται η διαδρομή του ΚΠΑ από το 1998 μέχρι σήμερα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, και τέλος καταγράφεται η εφαρμογή του ΚΠΑ στην ελληνική δημόσια διοίκηση καθώς και οι διαφορές ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην διαδικασία αξιολόγησης. Στο δεύτερο κεφάλαιο της πρώτης ενότητας αναλύεται η δομή και η διαδικασία εφαρμογής του ΚΠΑ. Στο δεύτερο μέρος που περιλαμβάνει το τρίτο και τέταρτο κεφάλαιο διεξήχθη έρευνα στη ΔΑΥΑΜΘ με τη χρήση ποσοτικής μεθόδου. Αρχικά γίνεται καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης της διοικητικής δομής, και αναλύεται η μέθοδος που εφαρμόστηκε. Στο τέταρτο κεφάλαιο καταγράφονται τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες ανά κριτήριο, παρουσιάζονται αναλυτικά τα ευρήματα και αναλύονται τα αποτελέσματα. Το δεύτερο μέρος ολοκληρώνεται με μέτρα βελτίωσης που προτείνονται για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών και αδυναμιών της υπηρεσίας. Τέλος, παρατίθενται τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα και τίθενται προβληματισμοί για την εφαρμογή εργαλείων ποιότητας στο δημόσιο τομέα και κατά πόσο είναι εφικτό αυτά να αλλάξουν την κουλτούρα της οργάνωσης με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και την ικανοποίηση του εργαζομένου.
The Common Assessment Framework (CAF) as total quality tool for self-evaluation of the administrative and organizational function. The case of Directorate of Rural Affairs East Macedonia-Thrace Decentralized Administration of Macedonia and Thrace
Keywords: Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Αξιολόγηση προσωπικού; Διοίκηση ολικής ποιότητας; Εργασιακή πολιτική--Αξιολόγηση; Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Κοινό πλαίσιο αξιολόγησης; Δημόσια διοίκηση; Εργαλείο ποιότητας; Αυτοαξιολόγηση; Αποδοτικότητα