Βελλεροφόντης, ο ήρωας της Κορίνθου. - Τόγια, Μαργαρίτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα εργασία θα ακολουθεί τον μύθο του Βελλεροφόντη κατά το υπόδειγμα του Ευρυπίδη, πλησιάζοντας στον ιδιαίτερο τρόπο που επιλέγει να αξιοποιήσει τη μυθολογική παράδοση στα έργα του, θέτoντας τους δικούς του πάντα όρους. Το Δημιουργικό κείμενο έχει τη δομή που έχουν οι αρχαίες τραγωδίες: Πρόλογος, Πάροδος, Επεισόδια, Στάσιμα και Έξοδος. Ακολουθήθηκαν τα θεατρικά σημεία κατά τον Αριστοτέλη. Τα στοιχεία του μύθου προέκυψαν από τη βιβλιογραφική έρευνα και ο μύθος αναπτύχθηκε δημιουργικά για δεθεί η πλοκή του θεατρικού έργου. Ο λόγος (Λέξη) προσιδιάζει στον ποιητικό λόγο της αρχαίας τραγωδίας. Τα στάσιμα είναι σε μορφή τραγουδιού με σκοπό τη μελοποίηση (Μέλος).Ο Βελλεροφόντης και τα πρόσωπα που τον πλαισιώνουν προέρχονται από την έρευνα της βιβλιογραφίας και τα πρότυπα του έργου του Ευριπίδη. Από την έρευνα προέρχονται και οι αναφορές στα ήθη και τις συνήθειες της εποχής, τις ιδέες και τα επιχειρήματα των προσώπων και χτίζονται οι χαρακτήρες (Ήθος). Η Όψη ακολουθεί τα πρότυπα της αρχαίας τραγωδίας, όπου βρισκόμαστε μπροστά στο παλάτι του βασιλιά. Κεντρικό πρόσωπο είναι ο Βελλεροφόντης του οποίου σκιαγραφείται ο χαρακτήρας και η ζωή του μέχρι την μοιραία κατάληξή του, που θα αποφασίσει να ανέβει ψηλά στον Όλυμπο για να ζητήσει τον λόγο από τους θεούς, να διαπράξει την Ύβρη και να επέλθει η τιμωρία του, η αποκατάσταση της ηθικής τάξης και η Κάθαρση. Ο μύθος είναι στενά συνδεδεμένος με τη μυθολογία της Κορίνθου. Οι μύθοι άλλωστε είναι για εμάς ο κρίκος που μας συνδέει με το μακρινό παρελθόν των αρχαίων Ελλήνων.
Keywords: Αρχαία τραγωδία; Ευριπίδης; Μύθος; Βελλερεφόντης; Κόρινθος; Λυκία; Πήγασος; Αρχαίο θέατρο; Αρχαία τραγωδία; Ευριπίδης; Μύθος; Βελλερεφόντης; Κόρινθος; Λυκία; Πήγασος; Αρχαίο θέατρο