Η Εκπαιδευτική Ηγεσία στην Ήπειρο από το 1870 έως το 1913 και η επίδρασή της στα πολιτικά δρώμενα της περιοχής - Μαγειρίας, Μιχαήλ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η συμβολή της εκπαιδευτικής ηγεσίας στο κοινωνικο-πολιτικό γίγνεσθαι έχει επισημανθεί και διαπιστωθεί στην ερευνητική βιβλιογραφία. Ιδιαίτερα, σε παλαιότερες ιστορικές περιόδους, όπου η αποκέντρωση του εκπαιδευτικού συστήματος ήταν δεδομένη, οι ηγέτες των σχολικών μονάδων έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην προώθηση κοινωνικών και εν συνεχεία πολιτικών αλλαγών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην ελληνική πραγματικότητα αποτελεί ο ρόλος των διευθυντών ελληνικών σχολείων της οθωμανικής αυτοκρατορίας που συνέβαλλαν αποφασιστικά και δυναμικά στη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης και στην αφύπνιση του ελληνικού κράτους. Ωστόσο, η ερευνητική βιβλιογραφία στρέφεται κυρίως στο τμήμα της Ελλάδας που απελευθερώθηκε, κατά την πρώτη φάση της Ελληνικής Επανάστασης. Δεν έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές που απελευθερώθηκαν αργότερα. Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί και η Ήπειρος, η οποία ενσωματώθηκε στην ελληνική επικράτεια το 1913, σχεδόν έναν αιώνα αργότερα. Συνεπώς, η παρούσα ερευνητική μελέτη σκοπεύει να προάγει τη γνώση αναφορικά με τη συμβολή των ηγετών εκπαίδευσης στη διαμόρφωση των πολιτικών πεπραγμένων στην περιοχή της Ηπείρου, κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα πριν από την απελευθέρωσή της 1870-1913.
The educational leadership in Epirus from 1870 until 1913 and its impact on the political events of the region
Keywords: Εκπαίδευση--Ελλάδα; Εκπαίδευση--Ελλάδα--Ιστορία; Εκπαίδευση και κράτος--Ελλάδα; Εκπαιδευτική Ηγεσία; Σχολές; Ήπειρος; Πολιτικά δρώμενα