Αθλητικές επιδόσεις και χρηματιστηριακές αποδόσεις των ευρωπαϊκών ΠΑΕ - Γιαννόπουλος, Ανδρέας (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2011)
Τα κύρια εισοδήματα της βιομηχανίας του ποδοσφαίρου προέρχονται από το εμπόριο, τις χορηγίες, τα συμβόλαια με μέσα ενημέρωσης και τις εισπράξεις από τους αγώνες. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι στράφηκαν προς το χρηματιστήριο (Mitchell and Stewart, 2007) αφού η έκδοση μετοχών παρέχει στους συλλόγους χρήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν την χρηματοοικονομική τους θέση. Δεδομένων των τεράστιων και διαρκώς αυξανόμενων χρηματικών ποσών που εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο, η ερώτηση για το αν η νίκη ή η ήττα σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι επηρεάζει την χρηματιστηριακή αξιολόγηση των ποδοσφαιρικών συλλόγων, φαίνεται κάτι παραπάνω από εύλογη και δικαιολογημένη. Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να μελετήσει την αντίδραση των αγορών στα αθλητικά αποτελέσματα που επιτυγχάνουν οι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο ποδοσφαιρικοί σύλλογοι. Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας επιβεβαίωσαν παλαιότερες μελέτες αναφορικά με την θετική επίδραση των νικών στις αποδόσεις των μετοχών των ποδοσφαιρικών ομάδων και την αρνητική επίδραση των ηττών (αλλά μη στατιστικά σημαντική).
Sport performance and stock returns of european football clubs
Keywords: Αθλητισμός -- Οικονομικές απόψεις; Χρηματιστηριακές αποδόσεις; Ευρωπαϊκές ΠΑΕ; Αθλητικές επιδόσεις