Διερεύνηση των Βιολογικών και Περιβαλλοντικών Παραγόντων στην Αποτελεσματική Διαχείριση του Άγχους / Στρές - Μπατσικούρα, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Το άγχος είναι μια παθολογική κατάσταση που λειτουργεί ως μηχανισμός προειδοποίησης για πιθανό επερχόμενο κίνδυνο. Το στρες είναι μια βασική ανθρώπινη εμπειρία και ενυπάρχει σε όλες τις παθολογικές και μη παθολογικές καταστάσεις. Σε υπερβολικό βαθμό όμως το στρες αποτελεί νοσηρή εκδήλωση, χαρακτηριστική διαταραχή της προσαρμοστικής ικανότητας του ανθρώπου. Όλα τα άτομα εναλλάσσουν ευχάριστες ή δυσάρεστες στιγμές, βιώνουν άγχος, στρες, ενώ η ένταση αυτών των εμπειριών ποικίλει. Κάθε άτομο έχει και τους δικούς του τρόπους, στρατηγικές για να διαχειρίζεται το άγχος/στρες και να αντιμετωπίζει τις συνθήκες που το προκαλούν. Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, το ψυχοκοινωνικό στρες και το άγχος συνδέονται στενά με προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας. Η έκθεση σε υπερβολικό και χρόνιο στρες, μπορεί να αυξήσει το αλλοστατικό φορτίο και να θέσει, όλες τις ηλικιακές ομάδες, με σημαντικούς κινδύνους για την υγεία. Η ευπάθεια του άγχους εξαρτάται από τη γενετική παραλλαγή, αλλά η συνεχιζόμενη αλληλεπίδραση με το περιβάλλον, μπορεί να τροποποιήσει τις απαντήσεις ενός ατόμου στις αντιξοότητες, τόσο με τοξικό όσο και με τρόπο που προάγει την υγεία. Οι αντιξοότητες σε νεαρή ηλικία, η αρχιτεκτονική του εγκεφάλου και η πλαστικότητα, οι ευάλωτοι γονότυποι και τα εξατομικευμένα πρότυπα φυσικής κατάστασης και διατροφής, μπορεί να ενορχηστρώσουν ένα προφίλ ανθεκτικότητας στο στρες ή στην έλλειψή του. Πολλοί γονιδιακοί τόποι και περιοχές του εγκεφάλου συνδέονται με τη φυσική κατάσταση και τα θρεπτικά συστατικά, προκειμένου να ασκήσουν εξατομικευμένες προσαρμοστικές ή δυσπροσαρμοστικές αντιδράσεις στους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής, που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά, τόσο τη ψυχική όσο και τη σωματική υγεία. Η σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή θεωρούνται σημαντικά εργαλεία παρέμβασης για την προώθηση της υγείας και έχουν αποδειχθεί προηγουμένως ότι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιδραστικότητα του στρες.
Δ.Δ. 7
Keywords: άγχος; στρες; διατροφή; φυσική δραστηριότητα; πολυμορφισμός του υποκινητή του γονιδίου μεταφορέα σεροτονίνης; στρατηγικές αντιμετώπισης