Διερεύνηση του ρόλου και της συμμετοχής των γυναικών στην Εθνική Αντίσταση και στον Εμφύλιο μέσα από προφορικές μαρτυρίες. Μελέτη περιπτώσεων στην περιοχή της Θεσσαλίας. - Φίκα, Ιλιάς-Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τον τρόπο και τους λόγους ένταξης των γυναικών στην αντίσταση και αργότερα στον εμφύλιο, την ισότητα ευκαιριών ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες, τις πιθανές προκαταλήψεις απέναντι στο φύλο, τον κοινωνικό ρόλο που επιτέλεσαν οι αντιστασιακές οργανώσεις την περίοδο της κατοχής, την πρόσληψη του φόβου και του κινδύνου την περίοδο της Αντίστασης και του εμφυλίου. Αρχικά θεωρήθηκε σκόπιμο να γίνει μια αναφορά στο γενικό και στο τοπικό ιστορικό πλαίσιο της εποχής που μελετάται Με γνώμονα το γεγονός ότι η εργασία βασίζεται στην ιστορική μνήμη είναι αναγκαία μια προσπάθεια αποσαφήνισης της έννοιας. Ακολουθεί η ανασκόπηση της συμβολής των γυναικών στην Εθνική Αντίσταση και της συμμετοχής τους στον εμφύλιο. Η απάντηση των ερωτημάτων που τέθηκαν βασίστηκε σε πηγές προφορικής ιστορίας και πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν οι μαρτυρίες πέντε (5) γυναικών που συμμετείχαν στην Αντίσταση και τον Εμφύλιο. Από την ανάλυση των μαρτυριών προέκυψε ότι ο τρόπος ζωής των γυναικών άλλαξε άρδην με τη συμμετοχή τους στην Αντίσταση, την περίοδο αυτή έγιναν τεράστια βήματα στη γυναικεία χειραφέτηση. Οι αντιστασιακές οργανώσεις επιτέλεσαν τεράστιο έργο στην πρόοδο του λαού, Βοήθησαν και υποστήριξαν τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Η ένταξη τους στη «λογική» του εμφυλίου έγινε την περίοδο που η λευκή τρομοκρατία κυριαρχούσε, το πέρασμα στη μάχιμη δράση ήταν η μόνη επιλογή για την προάσπιση της ζωής και της αξιοπρέπειας. Όλες τους πιστέψαν βαθιά στο δίκαιο του αγώνα τους και στην ηθική τους υπεροχή έναντι των αντιπάλων.
Αριθμός Εισαγωγής: 012162-012163 cd
Keywords: Ελλάδα -- Ιστορία -- Κατοχή, 1941-1944; Ελλάδα -- Ιστορία -- Εμφύλιος πόλεμος, 1944-1949; Παγκόσμιος Πόλεμος, 1939-1945 -- Γυναίκες -- Ελλάδα; Παγκόσμιος Πόλεμος, 1939-1945 --Αντιστασιακά κινήματα -- Ελλάδα; Κατοχή; Εθνική Αντίσταση; Εμφύλιος; Ιστορική μνήμη; Διαγενεακή μνήμη; Γυναίκες και πόλεμος; Occupation; National Resistance; Civil War; Historical memory; Intergenerational memory; Women and war