Ο ρόλος του οικογενειακού κλίματος στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ) μαθητή με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές στο Φάσμα Αυτισμού (ΔΑΔ-ΦΑ) - Κανελλοπούλου, Ελένη Χ. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Θέμα της έρευνας είναι η διερεύνηση και η συμβολή του οικογενειακού κλίματος στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ) μαθητή με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές στο Φάσμα Αυτισμού. (ΔΑΔ-ΦΑ). Εξετάζεται αν η κατανόηση του προβλήματος από τους γονείς επηρεάζει τις οικογενειακές σχέσεις, αν η αποδοχή των ΔΑΔ-ΦΑ διευκολύνει την ΕΑΕ του μαθητή αν το Στοχευμένο Ατομικό Δομημένο Ενταξιακό Πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΑΔΕΠΕΑΕ) υποστηρίζει τους γονείς στην διαμόρφωση θετικού οικογενειακό κλίματος. Η μεθοδολογία είναι μεικτή και αποτελείται από ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα. Η ομάδα στόχου αποτελείται από μαθητές με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές στο Φάσμα Αυτισμού (ΔΑΔ-ΦΑ) και ενήλικες που έρχονται σε επαφή μαζί τους. Ο τρόπος και χρόνος απασχόλησης της ομάδας στόχου ταυτοποιείται με την πρακτική άσκηση, και την μελέτη περίπτωσης μαθητή με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές στο Φάσμα Αυτισμού (ΔΑΔ-ΦΑ). Τα εργαλεία για τις παρατηρήσεις αποτελούνται από την εμπειρική παρατήρηση του μαθητή, τους πίνακες της άτυπης παιδαγωγικής αξιολόγησης-ΛΕΒΔ (Λίστες Ελέγχου Βασικών Δεξιοτήτων), του ΠΑΠΕΑ (Πλαίσιο Αναλυτικού Προγράμματος Ειδικής Αγωγής), τις παρατηρήσεις για τις γενικές και τις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, αλλά και τους διδακτικούς στόχους (ετήσιο, μηνιαίο, εβδομαδιαίο, ημερήσιο διδακτικό πρόγραμμα). Επίσης, χρησιμοποιήθηκε το πείραμα και το ερωτηματολόγιο. Οι συμμετέχοντες της έρευνας ήταν πέντε γονείς, δυο ζευγάρια με παιδί στο φάσμα του αυτισμού και ένα με παιδί χωρίς. Διερευνάται η σημασία της ομαλής οικογενειακής λειτουργίας και οι παράγοντες που την επηρεαζουν στην υποστήριξη των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού.
Il contributo del clima di famiglia nel campo di speciale educazione dello studente con Disturbi nello spettro di Autismo
The contribution of family climate in special education to student with Autism
Keywords: Διαταραχές του φάσματος του αυτισμού στα παιδιά; Αυτιστικά παιδιά -- Εκπαίδευση; Αυτιστικά παιδιά -- Οικογενειακές σχέσεις; Αναπτυξιακές διαταραχές στο Φάσμα του Αυτισμού; Οικογενειακές σχέσεις; ΣΑΔΕΠΕΑΕ