Καταγραφή απόψεων και αντιλήψεων των εκπαιδευτικών στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση μαθητών των Ε.Ε.Ε.ΕΚ και των ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ¨ - Λούλα, Νικολέτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία στοχεύει στην καταγραφή των απόψεων των εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης της Δευτεροβάθμιας βαθμίδας, οι οποίες προσφέρουν επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Ειδικότερα στο θεωρητικό μέρος της διπλωματικής καταγράφονται οι απόψεις των εκπαιδευτικών σχετικά με τα υφιστάμενα προγράμματα σπουδών στα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και στα Ενιαία Ειδικά Γυμνάσια Λύκεια, καθώς και τον αντίκτυπο αυτών των προγραμμάτων στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η μεθοδολογία της έρευνας αξιοποίησε ποσοτικές αναλύσεις των απαντήσεων που έδωσαν οι εκπαιδευτικοί μέσω ερωτηματολογίου, προσφέροντας μια λεπτομερή αποτύπωση των απόψεών τους σε συγκεκριμένους τομείς των προγραμμάτων σπουδών. Τα κύρια ευρήματα της έρευνας ανέδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να υποστηρίξουν μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εφόσον διαθέτουν επαρκή γνώση των προγραμμάτων σπουδών, κατάλληλη εκπαίδευση στον σχεδιασμό εξατομικευμένων προγραμμάτων και ευελιξία στις προσαρμογές των προγραμμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετοί παράγοντες που αποτελούν εμπόδιο στους στόχους της κοινωνικής ένταξης. Παρατηρήθηκαν διαφορές στα αποτελέσματα σε σχέση με το φύλο, τον τύπο της εκπαιδευτικής δομής και την ειδικότητα του δείγματος.
Αριθμός Εισαγωγής: 014123 cd
Keywords: Άτομα με ειδικές ανάγκες -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα; Ειδική εκπαίδευση -- Ελλάδα; Ειδική εκπαίδευση -- Προγράμματα μαθημάτων -- Ελλάδα; Επαγγελματική εκπαίδευση -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί -- Στάσεις -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; Αναπηρία/Ε.Ε.Α; Δευτεροβάθμια εκπαίδευση; ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.; Ε.Ε.Ε.ΕΚ.; Προγράμματα σπουδών; Disability; Special education needs; Secondary education; Curriculum; Greece