Η εκμετάλλευση του ανέμου από τον άνθρωπο, από το χθες στο σήμερα, στο παράδειγμα της ανεμόεσσας Τήνου - Κελαδίτου, Φωτεινή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Ο άνεμος και η εκμετάλλευση της δύναμής του απασχόλησαν τον άνθρωπο από τις απαρχές της παρουσίας του στη γη. Η θεϊκή φύση του σύντομα βρήκε λογική ερμηνεία. Η φαντασία έδωσε τη θέση της στην έλλογη γνώση της φύσης, των μορφών έκφρασης και των αποτελεσμάτων του ανέμου. Η εκμετάλλευση του ανέμου διαπιστώνεται σε πολλούς τομείς του δημόσιου και ιδιωτικού βίου καθιστώντας τον παράγοντα ανάπτυξης. Αξιομνημόνευτη είναι η εκμετάλλευσή του σε θάλασσα και στεριά. Ειδικότερα, τα ιστιοφόρα καράβια και οι ανεμόμυλοι αντίστοιχα συνιστούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της ενεργειακής δύναμης του ανέμου που στήριξαν και έδωσαν ώθηση σε πολλούς άλλους επαγγελματικούς τομείς συνδράμοντας καίρια στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Σήμερα ο άνεμος αποτελεί μια από τις βασικές μορφές ενέργειας, ως ανανεώσιμη πηγή. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εισήχθησαν στο διεθνές ενεργειακό και περιβαλλοντικό προσκήνιο τη δεκαετία του 1970. Η αξιοποίηση του ανέμου, του ήλιου, του νερού ως πηγές ενέργειας ανήκουν στο φάσμα της χαρακτηριζόμενης ως «πράσινης»ενέργειας. Η αξιοποίησή τους δύναται να συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη συνιστώντας ταυτόχρονα μία βιώσιμη λύση για το παγκόσμιο ενεργειακό πρόβλημα και την προστασία του περιβάλλοντος.Η αιολική ενέργεια, η οποία αποτελεί και το αντικείμενο της συγκεκριμένης εργασίας, είναι σήμερα η περισσότερο ταχέως αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας στον κόσμο.
The wind΄s Exploitation in the course of time: case study
Αρ. Εισ.: 18 cd
Keywords: Αιολική ενέργεια; Ενέργεια; Αειφορική ανάπτυξη; Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας -- Αξιοποίηση; Άνεμος; Ιστιοφόρα; Ανεμόμυλοι; Αιολικά πάρκα