Χρηματοοικονομικά παράγωγα: οι τιμές της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του υποκειμενου δείκτη s & p πεντακόσια ως προβλεπτικό εργαλείο των μελλοντικών τιμών της αγοράς σποτ του δείκτη s & p πεντακόσια - Γεωργιόπουλος, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Παρουσιάσαμε τους κυριότερους τύπους χρηματοοικονομικών παραγώγων αλλά και τρόπους τιμολόγησής τους. Κύριο μέλημα της ανάλυσής μας ήταν η ικανότητα των τιμών της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, στη πρόβλεψη των μελλοντικών τιμών της αγοράς άμεσης παράδοσης (αγορά σποτ). Χρησιμοποιώντας δεδομένα του δείκτη S&P 500 (NYSE) και του δείκτη συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (CME group) για τον ίδιο δείκτη, διερευνήσαμε αν υπάρχει σχέση οδηγού-ακολούθου (lead-lag relationship) μεταξύ των δύο αγορών και αν όντως τελικά οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης με υποκείμενο προϊόν τον δείκτη S&P 500 μπορούν να προβλέψουν την αγοράς άμεσης παράδοσης του δείκτη κι αν ναι με ποια ακρίβεια προβλέψεως, συγκρίνοντας τη προβλεπτική ικανότητά τους με την προβλεπτική ικανότητα άλλων μοντέλων όπως των μοντέλων τυχαίου περιπάτου (random walk model), αυτοπαλίνδρομου μοντέλου κινητών μέσων (ARMA model), διανυσματικών αυτοπαλίνδρομων μοντέλων (VAR model) και μοντέλων διόρθωσης σφάλματος (ECM, VECM).
Μ.Δ.Ε. 85
Keywords: Παράγωγα; Derivatives; Χρηματοοικονομικά παράγωγα; Δείκτης S&P 500