Διερεύνηση των απόψεων των νηπιαγωγών για το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για την Προσχολική Εκπαίδευση στο θεματικό πεδίο Παιδί και Επικοινωνία - Λαδά, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Τον Δεκέμβριο του 2021, στο πλαίσιο του ενιαίου εκπαιδευτικού σχεδιασμού, εκδόθηκε το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για την Προσχολική Εκπαίδευση. Με αφορμή την επακόλουθη πιλοτική εφαρμογή του, αποφασίσαμε την διενέργεια της παρούσας έρευνας. Σκοπός της έρευνας είναι η διερεύνηση των απόψεων των νηπιαγωγών για το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για την Προσχολική Εκπαίδευση στο θεματικό πεδίο «Παιδί και Επικοινωνία», όπως το αντιλήφθηκαν κατά την φάση της πιλοτικής εφαρμογής του ή της επιμόρφωσης. Τα αποτελέσματα από τη σύγκριση της επιδιωκόμενης από τους κατασκευαστές του και της προσλαμβανόμενης από τους εκπαιδευτικούς μορφής του, θα αξιοποιηθούν για την βελτίωση και την επιτυχή υλοποίησή του. Η μέθοδος που εφαρμόσαμε είναι η ποιοτική προσέγγιση και για την συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήσαμε την ημιδομημένη συνέντευξη. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν δέκα νηπιαγωγοί που υπηρετούν σε πειραματικά, πιλοτικά και γενικά νηπιαγωγεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι οι περισσότερες νηπιαγωγοί του δείγματός μας, αναγνωρίζουν τα βασικά στοιχεία του Προγράμματος Σπουδών, τις διαφορές του από το υφιστάμενο, τις καινοτομίες και τα ειδικά χαρακτηριστικά του στο θεματικό πεδίο «Παιδί και Επικοινωνία» και το χαρακτηρίζουν σύγχρονο, ανοικτό, ευέλικτο, παιδοκεντρικό και συμπεριληπτικό. Η έλλειψη σαφήνειας στην διατύπωση των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων, η ανεπάρκεια του διδακτικού χρόνου και η απουσία μεθοδολογικών κατευθύνσεων συνιστούν τις λειτουργικές αδυναμίες του Προγράμματος Σπουδών. Στα λειτουργικά πλεονεκτήματα περιλαμβάνονται ο ανάστροφος σχεδιασμός, η επιστημονική εγκυρότητα του περιεχομένου, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων του 21ου, η ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη διδασκαλία, η συνεργατική μάθηση, η διερευνητική διδασκαλία και η διαπολιτισμική επικοινωνία. Σημαντικό εμπόδιο στην εφαρμογή του Προγράμματος Σπουδών για τις περισσότερες νηπιαγωγούς που συμμετείχαν στην έρευνα, αποτελούν οι υλικοτεχνικές ελλείψεις των σχολείων ενώ οι προτάσεις τους για βελτίωση αφορούν στη σαφή διατύπωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, στην προσθήκη μεθοδολογικών προσεγγίσεων, στην έμφαση στο παιχνίδι και στην κατάλληλα οργανωμένη επιμόρφωση.
Αριθμός Εισαγωγής: 013655 cd
Keywords: Εκπαίδευση, Προσχολική -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Προσχολική -- Προγράμματα μαθημάτων -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Σχεδιασμός τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Αλλαγή τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Διαθεματική προσέγγιση στην εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Νηπιαγωγοί -- Στάσεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Νηπιαγωγοί -- Επιμόρφωση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Πρόγραμμα σπουδών; Προσχολική εκπαίδευση; Απόψεις νηπιαγωγών; Παιδί και επικοινωνία; Γλώσσα; ΤΠΕ; Curriculum; Preschool education; Opinions of kindergarten teacher; Child and communication; Language; ICT