Η Τεχνητή Νοημοσύνη στη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων και οι προκλήσεις εμπιστοσύνης, διαφάνειας και θεσμικής νομιμοποίησης - Θεοφανίδης, Χαράλαμπος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2026)
Η παρούσα διπλωματική εργασία διερευνά τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων, εστιάζοντας στις προκλήσεις που ανακύπτουν ως προς την εμπιστοσύνη, τη διαφάνεια και τη θεσμική νομιμοποίηση της τεχνολογίας αυτής. Στο θεωρητικό πλαίσιο αναλύονται κεντρικές έννοιες όπως η αξιοπιστία, η προκατάληψη, η ηθική, η λογοδοσία, η προσαρμοστικότητα και η διαίσθηση, ενώ εξετάζονται και οργανωσιακές θεωρίες σχετικές με τη διαφάνεια και τη συμπεριφορά των χρηστών απέναντι σε έξυπνα συστήματα. Η μεθοδολογική προσέγγιση ακολουθεί ποιοτικά εργαλεία συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, βασιζόμενη σε συνεντεύξεις με επαγγελματίες που έχουν εμπειρία με την AI σε οργανωσιακό περιβάλλον. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν ότι η εμπιστοσύνη προς την AI επηρεάζεται από παράγοντες όπως η ερμηνευσιμότητα των αποφάσεων, η δυνατότητα ανθρώπινης παρέμβασης, η ύπαρξη ρυθμιστικού πλαισίου και η ηθική ευθύνη. Η συζήτηση των ευρημάτων καταδεικνύει τη σημασία της ανθρώπινης κρίσης στη συμπληρωματική λειτουργία με την AI, καθώς και την ανάγκη θεσμικής λογοδοσίας και εκπαιδευτικής υποστήριξης για την κατανόηση και αποδοχή της τεχνολογίας. Στα συμπεράσματα τονίζεται ότι η υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν πρέπει να περιορίζεται στην τεχνική της αρτιότητα, αλλά να ενσωματώνει τις κοινωνικές, ηθικές και θεσμικές της διαστάσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μια ασφαλής, υπεύθυνη και δημοκρατικά νομιμοποιημένη χρήση της.
Μ.Δ.Ε. 465
Keywords: Τεχνητή νοημοσύνη; Λήψη αποφάσεων; Επιχειρησιακή έρευνα; Διαφάνεια; Δίκαιο επιχειρήσεων; Artificial intelligence; Decision making; Operations research; Anti-corruption; Business law; Τεχνητή νοημοσύνη; Εμπιστοσύνη; Επιχειρηματική λήψη αποφάσεων; Διαφάνεια; Θεσμική νομιμοποίηση; Λογοδοσία; Ηθική της τεχνολογίας; Αλγοριθμικά συστήματα; Artificial intelligence; Business decision-making; Trust; Transparency; Institutional legitimacy; Accountability; Ethics of technology; Algorithmic systems