Η παγίωση του κράτους Δικαίου στην Αλβανία και την Σερβία: Συγκριτική Ανάλυση - Κολοκύθα, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Στη συγκεκριμένη διπλωματική εργασία αντικείμενο διερεύνησης αποτελεί η εξελεγκτική διαδικασία παγίωσης του κράτους δικαίου στην Σερβία και την Αλβανία.Η Αλβανία υπέβαλλε αίτημα προσχώρησης στους κόλπους της ΕΕ τον Απρίλιο του 2009 ενώ η Σερβία υπέβαλε το αίτημα τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.Στην παρούσα εργασία αποτυπώνονται οι θεσμικές αδυναμίες των χωρών και διερευνάται η παγίωση του κράτους δικαίου που έχουν καταφέρει τα κράτη να εξασφαλίσουν ύστερα από μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης με απώτερο στόχο την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Συντελείται μια προσπάθεια ιστορικής ανασκόπησης ενώ παράλληλα διερευνάται η τωρινή κατάσταση της λειτουργικότητας του κράτους δικαίου και το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που έχει εμπεδωθεί.Προς την ίδια κατεύθυνση γίνεται μια προσπάθεια ανασκόπησης όλων εκείνων των πολιτικών που η εφαρμογή τους είχε ως σκοπό την βελτίωση του όρους διακυβέρνησης στο πλαίσιο του κράτους δικαίου υπό το πρίσμα της προ ενταξιακής διαδικασίας για την εισχώρηση των κρατών στους κόλπους του θεσμικού οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
The Consolidation of the Rule of Law in Albania and Serbia: A Comparative Analysis
Keywords: Δημοκρατία; Κράτος δικαίου; Αλβανία--Πολιτική και διακυβέρνηση; Σερβία--Πολιτική και διακυβέρνηση; Σερβία; Αλβανία; Κράτος δικαίου