Τρόποι διαμόρφωσης της συλλογικής ταυτότητας και μνήμης σε διαφορετικά εθνοπολιτισμικά περιβάλλοντα στη σύγχρονη Κύπρο: Η περίπτωση της Κοφινού, ενός πρώην τουρκοκυπριακού χωριού. - Παναγούλιας, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Θεματικός άξονας της παρούσας εργασίας είναι η συλλογική ταυτότητα και μνήμη. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να αποτυπώσει τους τρόπους που διαμορφώνεται η συλλογική ταυτότητα και μνήμη στη σύγχρονη Κύπρο, μέσα από συγκρουσιακές καταστάσεις. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Κοφίνου, που ήταν θύλακας των Τουρκοκυπρίων και πρώην τουρκοκυπριακό χωριό. Σήμερα στην Κοφίνου κατοικούν Ελληνοκύπριοι από την Βόρεια Κύπρο, ως αποτέλεσμα της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης του 1974. Τομή αποτελεί η τουρκική στρατιωτική επέμβαση και η συνέχιση της στρατιωτικής κατοχής της Βόρειας Κύπρου. Η προσέγγιση του θέματος πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφικά και με τη χρήση ποιοτικής έρευνας. Εξαιτίας του διττού χαρακτήρα του θέματος θεωρήθηκε αναγκαία η ιστορική αναδρομή της κυπριακής διαμάχης και στην συνέχεια η ανάλυση του θεωρητικού πλαισίου του θέματος (ελληνικός – ελληνοκυπριακός εθνικισμός, συλλογική ταυτότητα – μνήμη και προσφυγική ταυτότητα και μνήμη). Η εμβάθυνση του θέματος έγινε με τη χρήση της ποιοτικής έρευνας και πιο συγκεκριμένα με τη χρήση ημι-δομημένων συνεντεύξεων. Συνολικά το δείγμα αποτελείται από πέντε συνεντεύξεις Ελληνοκυπρίων κατοίκων της Κοφίνου. Οι τέσσερις αφηγητές είναι πρόσφυγες πρώτης γενιάς και ο ένας δεύτερης γενιάς. Από την ανάλυση των πέντε συνεντεύξεων προέκυψε ότι η συλλογική ταυτότητα και μνήμη διαμορφώνεται από πέντε βασικούς άξονες. Οι άξονες αυτοί είναι: ο ελληνικός – ελληνοκυπριακός εθνικισμός, η μνήμη σε συνδυασμό με το ατομικό και συλλογικό τραύμα του πρόσφυγα, η θρησκεία και η πολιτιστική ταυτότητα.
Αριθμός Εισαγωγής: 012160-012161 cd
Keywords: Κύπριοι -- Εθνική ταυτότητα; Έλληνες -- Κύπρος -- Εθνική ταυτότητα; Εθνικά χαρακτηριστικά; Μνήμη -- Ιστορία; Μνήμη -- Κοινωνικές απόψεις; Κυπριακό ζήτημα; Ταυτότητα (Ψυχολογία); Κύπρος; Συλλογική ταυτότητα - μνήμη; Ελληνικός - ελληνοκυπριακός εθνικισμός; Προσφυγική ταυτότητα; Cyprus; Collective identity - memory; Greek - greek-cyprian nationalism; Refugee identity