Εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας στην καλλιέργεια της ελιάς - Κομινός, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα εργασία έχει σαν σκοπό να μελετήσει τις δύο ευρύτερα χρησιμοποιούμενες τεχνικές ελαιοκαλλιέργειας, την παραδοσιακή εντατική καλλιέργεια και την υπέρπυκνη καλλιέργεια αλλά και των εφαρμογών της Γεωργίας Ακριβείας σε αυτές, τόσο στο κομμάτι απόδοσης όσο και σε τεχνοοικονομικό επίπεδο. Μέσα από την σύγκριση των δύο τεχνικών αναδεικνύεται η σημαντικότητα της ελιάς και ο ρόλος που παίζουν οι τεχνικές στην ανάδειξη της Αειφόρου καλλιέργειας. Αναλύονται επίσης οι καλλιεργητικές απαιτήσεις που έχει η ελιά στην καλλιέργειά της, ενώ αναφέρονται και διάφορα οικονομικά στοιχεία πάνω στην κατανάλωση, το εμπόριο της ελιάς και των προϊόντων της τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Η εργασία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Γεωργία Ακριβείας και η εφαρμογή της στην καλλιέργεια της ελιάς φαίνεται να αυξάνει σημαντικά την παραγωγή, ενώ παράλληλα οδηγεί σε μείωση των εισροών, με αποτέλεσμα να αποτελεί βήμα προς την αειφορική γεωργία και ανάπτυξη.
Application of precision agriculture to olive cultivation
Αρ. Εισ.: 24 cd
Keywords: Ελαιοκομία -- Ελλάδα; Ελαιοκομία -- Έρευνα; Ελαιοκαλλιέργεια; Γεωργία ακριβείας; Παραδοσιακή; Εντατική; Υπέρπυκνη; Καλλιέργεια; Ελιάς; Γεωργία; Ακριβείας; Traditional; Intensive; Cultivation; Olive; Super intensive; Agriculture; Precision