Διαχείριση της ποιότητας στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς: η περίτπωση της ΔΕΥΑ Τρίπολης - Πάσχου, Δέσποινα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Με την παρούσα πτυχιακή εργασία στοχεύουμε στην μελέτη και ανάλυση της εφαρμογής συστημάτων Διοίκησης Ολικής Ποιότητας γενικά και συγκεκριμένα στην εφαρμογή αυτών στην περίπτωση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Τρίπολης (ΔΕΥΑΤ). Αρχικά, στο πρώτο μέρος της εργασίας, θα γίνει συλλογή πληροφοριών για το συγκεκριμένο θέμα από βιβλιογραφικές πηγές. Θα γίνει ανάλυση της έννοιας της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας (Total Quality Management), της φιλοσοφίας της, των χαρακτηριστικών ιδιοτήτων της και των πεδίων εφαρμογών της. Θα αναφερθούμε σε ειδικούς οι οποίοι με τις απόψεις τους πάνω σε αυτά τα συστήματα καθόρισαν την πορεία της εφαρμογής και της εξέλιξης των θεμάτων ελέγχου ποιότητας. Στην συνέχεια θα γίνει μια σύντομη αναφορά στα πρότυπα iso και τη σχέση τους με τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς. Η οργάνωση της έρευνας για την διαδικασία πιστοποίησης στην περίπτωση της ΔΕΥΑ Τρίπολης και σε ποιους τομείςή υπηρεσίες δύναται να πιστοποηθεί θα ακολουθήσει περιγράφοντας και τον τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας. Στο δεύτερο μέρος της μελέτης θα καταρτιστεί ερωτηματολόγιο που θα απευθύνεται σε κατοίκους του Δήμου Τρίπολης και των Τοπικών κοινοτήτων και θα αναλυθούν τα δεδομένα. Θα γίνει καταγραφή των απόψεων των πολιτών -καταναλωτών σχετικά με τα συστήματα διαχείρισης ποιότητας στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς και με θέματα ποιότητάς του νερού και παρεχόμενων υπηρεσιών της ΔΕΥΑΤ. Οι απαντήσεις που θα προκύψουν θα εξαρτώνται από ορισμένα χαρακτηριστικά όπως είναι το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, την ηλικία το βαθμό ικανοποίησης από τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΤ και από τις απόψεις σχετικά με τις υπηρεσίες που χρήζουν βελτίωσης. Τέλος θα γίνει παράθεση των συμπερασμάτων που προέκυψαν και υποβολή προτάσεων για την βελτίωση των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΤ όπου χρειάζεται και τους στόχους-οφέλη που απαιτείται να θέσει η ΔΕΥΑΤ, προκειμένου να ακολουθήσει τη σωστή εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης ποιότητας σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της.
Μ.Δ.Ε. 179
Keywords: Διοίκηση ολικής ποιότητας; Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Τρίπολης; Διοίκηση ολικής Ποιότητας; Δημόσιες επιχειρήσεις -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Δημόσιες Επιχειρήσεις -- Έρευνα