Η Καλλιτεχνική Εκπαίδευση στην Ελλάδα την Εποχή της Παγκοσμιοποίησης - Ζερβός, Μιχαήλ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Από την κοιτίδα του πολιτισμού στην εποχή της αποσύνθεσης; Η αρχαία Ελλάδα, με κορυφαίους στοχαστές όπως ο Περικλής, ο Σωκράτης και ο Πλάτων, έθεσε τα θεμέλια της δυτικής φιλοσοφίας και του πολιτισμού. Επηρεασμένη από τη μυθολογία και το Διονυσιακό στοιχείο, ανέδειξε μια μοναδική αντίληψη για τον κόσμο, την τέχνη και την πολιτική. Η αρχιτεκτονική, το θέατρο και οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούσαν εκφάνσεις μιας ανθηρής πολιτιστικής ζωής που άφησε ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία. Η ελληνική παιδεία, που έδινε έμφαση στην ανάπτυξη του νου και του χαρακτήρα, αποτέλεσε φάρο για πολλούς λαούς, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Ωστόσο, η ελληνική κληρονομιά συχνά καπηλεύτηκε από ιδεολογίες και συμφέροντα, ενώ η σημασία της παιδείας φαίνεται να ξεχνιέται στην σύγχρονη εποχή. Σήμερα, ενώ η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες προκλήσεις και οι επιστημονικές εξελίξεις διαδέχονται η μία την άλλη με ταχύτητα, η Ελλάδα του 21ου αιώνα συζητά για ποσοτικές μετρήσεις της γνώσης, αγνοώντας την ουσία της παιδείας. Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη οικονομική ανισότητα και κοινωνική πολυπλοκότητα, τα σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα, αν και παρουσιάζουν ποικιλομορφία, εντούτοις συγκλίνουν σε ένα μοντέλο που προσαρμόζεται στις ανάγκες της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Αυτή η τάση προς την ομογενοποίηση της εκπαίδευσης, που παρατηρείται σε όλες τις ηπείρους, αντανακλά την κυρίαρχη ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού και την έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που εξυπηρετούν τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Ως αποτέλεσμα, η εκπαίδευση συχνά υπονομεύει την κριτική σκέψη και την ανάπτυξη της προσωπικότητας, εντείνοντας την αίσθηση της ανασφάλειας και της ανάγκης για ανήκειν σε ομοιογενείς ομάδες. Η ανασφάλεια αυτή, που ενισχύεται από τις κοινωνικές ανισότητες και την αβεβαιότητα του μέλλοντος, λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη για την αποδοχή των κυρίαρχων ιδεολογιών και την αποφυγή της διαφορετικότητας. Η καλλιτεχνική έκφραση αποτελεί ένα ιδανικό πεδίο καλλιέργειας κρίσιμων δεξιοτήτων, όπως η κριτική σκέψη, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και η συνεργασία. Ωστόσο, τα σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα και τα κυρίαρχα κοινωνικά μοντέλα, προωθώντας την ομοιομορφία και την αποφυγή της διαφορετικότητας, υπονομεύουν την ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων. Η τάση για σχηματισμό ομοιογενών ομάδων και η αποστροφή προς το διαφορετικό, όχι μόνο περιορίζουν τις δυνατότητες για ουσιαστική κοινωνική αλληλεπίδραση αλλά εντείνουν αισθήματα απομόνωσης και αποξένωσης. Η τέχνη, ως χώρος έκφρασης της πολυπλοκότητας της ανθρώπινης εμπειρίας, μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο σε αυτήν την τάση, προωθώντας την αποδοχή της διαφορετικότητας και την ανάπτυξη ενός πιο συμπεριληπτικού κοινωνικού ιστού.Το μάθημα των εικαστικών, σε συνδυασμό με την παγκοσμιοποίηση, προσφέρουν ένα πλούσιο πεδίο για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης και της κοινωνικής ευθύνης των μαθητών. Μέσα από την εξερεύνηση διαφορετικών πολιτισμών και την ανάλυση των κοινωνικών προβλημάτων, οι μαθητές μπορούν να αναπτύξουν μια βαθύτερη κατανόηση του κόσμου που τους περιβάλλει και να συμβάλουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Η άποψη ότι η εκπαίδευση είναι ένα πεδίο όπου ασκείται εξουσία δεν είναι μια νέα ιδέα, αλλά μια μακροχρόνια παράδοση κριτικής σκέψης που έχει τις ρίζες της σε διάφορους τομείς των κοινωνικών επιστημών. Αυτή η ιδέα υποστηρίζεται από μια μεγάλη ποικιλία ερευνητών και θεωρητικών, καθώς και από την ιστορική και κοινωνιολογική ανάλυση των εκπαιδευτικών συστημάτων. Σε τελική ανάλυση, η καλλιτεχνική εκπαίδευση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί μια ισορροπία μεταξύ της θεωρίας, της πρακτικής και της κοινωνικής διάδρασης. Η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως την ανθρώπινη αλληλεπίδραση και την εμπειρία.
Art Education in Greece during the Globalization Era
Αριθμός Εισαγωγής: 013966 cd
Keywords: Τέχνη -- Μελέτη και διδασκαλία -- Ελλάδα; Τέχνη στην εκπαίδευση -- Ελλάδα; Δημιουργική ικανότητα στα παιδιά -- Ελλάδα; Κριτική σκέψη -- Μελέτη και διδασκαλία -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και παγκοσμιοποίηση -- Ελλάδα; Καλλιτεχνική εκπαίδευση; Παγκοσμιοποίηση; Art education; Globalization