Οι απόψεις των εκπαιδευτικών σχετικά με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) και Πληροφορικής Δημοτικού - Καραμήτος, Αντώνιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα εργασία ασχολείται με την διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών οι οποίοι εφάρμοσαν πιλοτικά το νέο Πρόγραμμα Σπουδών των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) και Πληροφορικής Δημοτικού. Σκοπός της εργασίας είναι η αξιολόγηση του νέου Προγράμματος Σπουδών συγκρίνοντας την επιδιωκόμενη από μέρους των κατασκευαστών και της προσλαμβανόμενης από τους εκπαιδευτικούς μορφής του Προγράμματος Σπουδών. Στο θεωρητικό μέρος γίνεται λόγος για την έννοια του Προγράμματος Σπουδών, πραγματοποιείται ιστορική αναδρομή του Προγράμματος Σπουδών Πληροφορικής στην Ελλάδα και αναλύεται το νέο Πρόγραμμα Σπουδών των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) και Πληροφορικής Δημοτικού. Ακολουθεί η βιβλιογραφική επισκόπηση σχετικά με τα Προγράμματα Σπουδών, τους παράγοντες που εμπλέκονται στην εφαρμογή τους και στα αίτια τα οποία οδηγούν σε τυχόν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στην επιδιωκόμενη από μέρους των κατασκευαστών και της προσλαμβανόμενης από τους εκπαιδευτικούς μορφής των Προγραμμάτων Σπουδών, αναλύεται η αναγκαιότητα της έρευνας και δηλώνεται ο σκοπός της έρευνας και τα ερευνητικά ερωτήματα. Εν συνεχεία, στο ερευνητικό μέρος τονίζεται η σημασία της ποιοτικής έρευνας στην ερμηνεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Στο μεθοδολογικό πλαίσιο πραγματοποιούνται 9 ημιδομημένες συνεντεύξεις εκπαιδευτικών ειδικότητας Πληροφορικής οι οποίοι υπηρετούν στους νομούς Έβρου, Ηλείας, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Ηρακλείου, Αττικής, και Βοιωτίας που σκοπό έχουν να διαφωτίσουν και να παρουσιάσουν τις απόψεις, τις εμπειρίες, τα κίνητρα και τις στάσεις τους ώστε να προκύψουν γόνιμα συμπεράσματα από την πιλοτική εφαρμογή του νέου Προγράμματος Σπουδών των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) και Πληροφορικής Δημοτικού. Ακολουθεί θεματική ανάλυση όπου αναλύονται παράγοντες και επισημαίνονται με τη συνοδεία αποσπασμάτων. Στα κυριότερα ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνεται η θετική γνώμη και η αποδοχή του νέου Προγράμματος Σπουδών από τους εκπαιδευτικούς της πιλοτικής εφαρμογής καθώς δίδεται βάση στην αλγοριθμική σκέψη, τον προγραμματισμό, την ψηφιακή πολιτειότητα , τα δίκτυα και την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Επίσης, αναγνωρίζονται ως θετικά στοιχεία η σε μεγάλο βαθμό ανοικτότητα, προσαρμοσιμότητα και συμπεριληπτικότητά του, το ότι λειτουργεί βοηθητικά στην καλύτερη οργάνωση της διδασκαλίας και η χρήση της σπειροειδούς προσέγγισης στη διαμόρφωση του περιεχομένου από τάξη σε τάξη. Ως βασικότερη δυσκολία οι εκπαιδευτικοί αναγνώρισαν το θέμα του διατιθέμενου προς διδασκαλία χρόνου, της μίας ώρας την εβδομάδα. Τέλος, η επιμόρφωση κρίθηκε από όλους αποτελεσματική στο να γίνουν σαφή και να προωθηθούν τα νέα στοιχεία του προγράμματος σπουδών.
Αριθμός Εισαγωγής: 013648 cd
Keywords: Τεχνολογία της πληροφορίας -- Μελέτη και διδασκαλία (Πρωτοβάθμια) -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Σχεδιασμός τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Αλλαγή τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαιδευτικοί -- Στάσεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Πρόγραμμα σπουδών; Πληροφορική; Αξιολόγηση προγράμματος σπουδών; Curriculum; Informatics; Curriculum evaluation