Η προστασία των προσφύγων στη διεθνή και ευρωπαϊκή έννομη τάξη: η αρχή της μη επαναπροώθησης στο ενωσιακό δίκαιο και οι παρεκκλίσεις στην εφαρμογή της - Μωρούλη, Ευδοξία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα έρευνα εξετάζει την προστασία των προσφύγων στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, με έμφαση στην αρχή της μη επαναπροώθησης (non-refoulement). Η αρχή αυτή, θεμελιώδης για την προσφυγική προστασία, απαγορεύει την επιστροφή προσφύγων σε χώρες όπου απειλείται η ζωή ή η ελευθερία τους. Η εργασία αναλύει την ενσωμάτωση της αρχής στο ενωσιακό δίκαιο μέσω βασικών οδηγιών και κανονισμών της ΕΕ και διερευνά τις εξαιρέσεις που επιτρέπουν την παρέκκλιση από αυτήν την αρχή. Η ανάλυση περιλαμβάνει τη νομοθεσία της ΕΕ που θεσπίζει τη μη επαναπροώθηση και τις διαδικαστικές διασφαλίσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή της. Επιπλέον, εξετάζονται οι περιπτώσεις όπου η αρχή μπορεί να παραβιαστεί λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια τάξη.
Αριθμός Εισαγωγής: 013921 cd
Keywords: Πρόσφυγες -- Ευρωπαϊκή ένωση, Χώρες της; Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της -- Μεταναστευτική πολιτική; Πρόσφυγες -- Νομικό καθεστώς, νόμοι, κ.λπ. -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Άσυλο, Δικαίωμά του -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Ανθρώπινα δικαιώματα -- Ευρωπαϊκή Ενωση, Χώρες της; Προστασία προσφύγων; Διεθνές δίκαιο; Ευρωπαϊκό δίκαιο; Αρχή της μη επαναπροώθησης; Ανθρώπινα δικαιώματα; Refugee protection; International law; European law; Non-refoulement principle; Human rights