Σχέδιο εναλλακτικού τουρισμού για την περιφερειακή ανάπτυξη της Λέσβου, ως εργαλείο ανάκαμψης του τόπου από την προσφυγική κρίση - Κούσκου, Αγγελική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η εκπόνηση της διπλωματικής μου εργασίας αποτελεί ένα εγχείρημα έρευνας, μελέτης και ανάλυσης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στο νησί της Λέσβου, προκειμένου να επιφέρουν μια ανάκαμψη στην τουριστική καθίζηση, που έχει υποστεί τουλάχιστον μια πενταετία, εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης. Ο τουρισμός ως μια από τις σημαντικότερες οικονομικές δραστηριότητες, δύναται να επηρεάζει άμεσα όλους εκείνους τους βασικούς κοινωνικό-οικονομικούς άξονες που συνθέτουν και διαμορφώνουν τη βάση της περιφερειακής ανάπτυξης. Επιφέρει ιδιαίτερα θετικές πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στην απασχόληση, στο εισόδημα, στην εισροή συναλλάγματος, στη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, στη σύγκλιση και στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης. Ως ένα τέτοιο λοιπόν εργαλείο εξετάζεται στην παρούσα εργασία, ο τουρισμός και οι διάφορες εναλλακτικές μορφές που λαμβάνει, προκειμένου μέσα από την εφαρμογή συγκεκριμένων σχεδίων δράσης και υλοποίηση στρατηγικών, να βοηθηθεί η πληγωμένη Λέσβος να αποκτήσει διεθνή αναγνωρισιμότητα, να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της, να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να αναδειχθεί σε έναν πρωτοπόρο και ελκυστικό, τουριστικό προορισμό. Και αυτό διότι η Λέσβος σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης από τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου. Επικρατώντας μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στο νησί από την έκρηξη των προσφυγικών ροών, διαβρώθηκε ο κοινωνικός της ιστός και συντελέστηκαν ραγδαίοι μετασχηματισμοί σε πολλαπλά επίπεδα με απώτερη, την πληγή της τουριστικής βιομηχανίας. Οπότε η ανατροπή των επιπτώσεων της προσφυγικής κρίσης και των αρνητικών αντιλήψεων που συνδέονται με το νησί, προβάλλεται ως επιτακτική ανάγκη. Για τη συγγραφή της παρούσης εργασίας προέβη σε ανασκόπηση και αποδελτίωση της βιβλιογραφίας με σκοπό την αναφορά, την κριτική επεξεργασία και συνθετική θεώρηση των διαθέσιμων θεωρητικών και ερευνητικών δεδομένων που αφορούν στο θέμα της διπλωματικής.
Μ.Δ.Ε. 259