Σχέση μεταξύ της συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες και των ακαδημαϊκών επιδόσεων μαθητών/τριών Γυμνασίου & Λυκείου της Αττικής - Σχινάς, Κλεάνθης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Οι οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες επιλέγονται αρχικά από τους γονείς για να καλύψουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών τους και να βοηθήσουν στην ολόπλευρη σωματική και νοητική ανάπτυξή τους. Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία επιδιώκει να διερευνήσει εάν η συμμετοχή σε οργανωμένες εξωσχολικές αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να επηρεάσει την ακαδημαϊκή επίδοση των μαθητών/-τριών και να εξετάσει αν παράγοντες όπως το φύλο, η συχνότητα ή ο χρόνος συμμετοχής και ο αριθμός των αθλημάτων διαφοροποιούν αυτή τη σχέση. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 335 μαθητές και μαθήτριες της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου και της Α΄, της Β΄ και της Γ΄ Λυκείου από έξι σχολεία της Αττικής με ηλικιακό εύρος από τα 13 μέχρι και τα 18 χρόνια (Μ = 14,42, ΤΑ = 1,20). Για την επεξεργασία των δεδομένων πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις: (α) Διπλής κατεύθυνσης πολυμεταβλητές διασποράς (MANOVA) με βάση το φύλο και την ενασχόληση σε κάποια αθλητική δραστηριότητα (2 Χ 2), καθώς και το φύλο με τα ομαδικά ή ατομικά αθλήματα, και (β) Παλινδρόμησης για τη διερεύνηση των σχέσεων ανάμεσα στις εξαρτημένες μεταβλητές. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά στη σχολική-ακαδημαϊκή επίδοση, ανάμεσα σε αθλούμενους και μη αθλούμενους. Ανεξάρτητα από τη συμμετοχή του δείγματος σε ατομικά ή ομαδικά αθλήματα, οι μαθήτριες πέτυχαν υψηλότερες επιδόσεις από τους μαθητές του δείγματος σε όλα τα επιμέρους μαθήματα, αλλά και στον Γενικό Βαθμό Μέσου Όρου (ΓΒΜΟ). Ως προς τη δυνατότητα πρόβλεψης του ΓΒΜΟ, ανάλογα με τη συχνότητα/διάρκεια ενασχόλησης με κάποια αθλητική δραστηριότητα ή του πλήθους των αθλημάτων ενασχόλησης, έπειτα από τις αναλύσεις Απλής και Πολλαπλής Γραμμικής Παλινδρόμησης φάνηκε ότι δεν αποτελούν αξιόπιστους δείκτες πρόβλεψής του. Λόγω της ανομοιογένειας του δείγματος, δεν μπορούμε να γενικεύσουμε με ασφάλεια ότι οι μαθητές/-τριες που ασχολούνται με κάποια αθλητική δραστηριότητα θα έχουν και καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση.
Relationship between sports participation and academic performance in 8th and 9th Grade Junior High school students and 1st, 2nd and 3rd Grade Senior High school students of the province of Attika.
Keywords: Αθλητισμός για παιδιά; Φυσική αγωγή - Έρευνα; Φυσική κατάσταση; Άσκηση - Έρευνα - Μεθοδολογία; Sports for children; Physical education - Research; Physical fitness; Exercise - Research - Methodology; Ακαδημαϊκή επίδοση; Σωματική άσκηση; Οργανωμένες εξωσχολικές αθλητικές δραστηριότητες; Οφέλη άθλησης; Academic performance; Physical activity; Organized extra-curricular sports activities; Sports benefits