Ευρωεκλογές 2014: Το ζήτημα της αντιπροσώπευσης/νομιμοποίησης της συμμετοχής των πολιτών - Μπουμπουλίδη, Σωτηρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Στην παρούσα μεταπτυχιακή εργασία θα γίνει έρευνα για τα ζητήματα της αντιπροσώπευσης/νομιμοποίησης της συμμετοχής των πολιτών. Οι ευρωπαϊκές εκλογές θεωρούνται ως δεύτερης τάξης εκλογές. Υπό το πρίσμα αυτό δεν υπάρχει και η άμεση συμμετοχή πολιτών. Πολλοί λόγοι συντελούν για αυτό το αποτέλεσμα. Θα καταγραφούν οι ευρωεκλογές που διεξήχθησαν στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις εθνικές. Το κατά πόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει άμεση συμμετοχή βάσει της νομοθεσίας μιας και επιβάλλει αποφάσεις δεσμευτικής ισχύος από τις ιδρυτικές Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Οι λόγοι για τους οποίους το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό σε κάθε αναμέτρηση και η έννοια της δεύτερης τάξης εκλογών. Μέσα από τα γραφήματα θα μπορεί να γίνει πιο κατανοητό το αποτέλεσμα πριν και μετά την πτώση του δικομματισμού. Όπως επίσης, σημαντική εξέλιξη ήταν η αλλαγή της ανάδειξης των ευρωβουλευτών με σταυρό αντί λίστας που ίσχυε από το 1981, και ποια η σκοπιμότητά της. Μέσα από όλα αυτά τα θέματα θα παρουσιαστούν και τα ζητήματα της αντιπροσωπευτικότητας που προκύπτουν.
European Elections 2014: The issue of representation/legitimacy of citizens’ participation
Keywords: Εκλογές; Πολιτικά κόμματα; Ευρωεκλογές; Αντιπροσωπευτικότητα; Θεσμοί