Η οικονομική κρίση και ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών - Βαγιάκου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα Διπλωματική Εργασία έχει τίτλο “ Η οικονομική κρίση και ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών” και διαρθρώνεται σε τέσσερα κεφάλαια. Στο πρώτο εισαγωγικό κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην ενσωμάτωση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και στην υιοθέτηση του ευρώ ως εθνικό νόμισμα. Στη συνέχεια αποτυπώνονται οι λόγοι που οδήγησαν αρχικά στην παγκόσμια οικονομική κρίση, έπειτα στην κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης και τέλος στην ελληνική οικονομική κρίση. Ειδικότερα αναφέρονται οι λόγοι έξαρσης της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα αλλά και οι τρόποι – μέτρα που υιοθετήθηκαν για την αντιμετώπιση της. Στο δεύτερο κεφάλαιο ακολουθεί η μεθοδολογία έρευνας όπου παρατίθενται πίνακες με την πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων για την περίοδο 2006 – 2018. Τα στοιχεία έχουν αντληθεί από το site της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι εκθέσεις των Διοικητών της Τράπεζας της Ελλάδος για την περίοδο 2007 - 2018. Μέσω των εκθέσεων αναλύεται η οικονομική κατάσταση της χώρας, τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη σταδιακή έξοδο από αυτή. Επίσης, σε κάθε έκθεση παρουσιάζονται οι προβλέψεις και οι προοπτικές για το επόμενο έτος. Στο τέλος της εργασίας παρουσιάζονται τα συμπεράσματα και παρατίθεται η βιβλιογραφία.
The economic crisis and the role of central banks
Μ.Δ.Ε. 82
Keywords: Οικονομική κρίση -- Ελλάδα; Οικονομική πολιτική -- Ελλάδα; Ελλάδα -- Οικονομικές συνθήκες; Δημόσιο χρέος; Οικονομική κρίση; Δημόσιο χρέος; ΑΕΠ; Economic crisis; Public debt; GDP