Η στάση των επαγγελματιών υγείας για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 - Φραγκόπουλος, Χρήστος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Εισαγωγή: Η πανδημία της COVID-19 προκάλεσε μια μείζονα υγειονομική κρίση. Ο εμβολιασμός είναι πλέον διαθέσιμος και διαδεδομένος στον κόσμο, με τους επαγγελματίες υγείας (ΕΥ) να είναι οι πρώτοι που εμβολιάστηκαν. Ωστόσο, οι γνώσεις και οι στάσεις των ΕΥ απέναντι στον εμβολιασμό διαφέρουν ανά τον κόσμο. Σκοπός: Η διερεύνηση των γνώσεων και στάσεων των ΕΥ για τον εμβολιασμό ενάντια στον ιό SARS-CoV-2. Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε ποσοτική και συγχρονική μελέτη με χρήση πρωτότυπου ερωτηματολογίου και δειγματοληψία ευκολίας, μεταξύ Ιουνίου και Σεπτέμβριου 2021, στο σύνολο του προσωπικού (ιατρικό, νοσηλευτικό , διοικητικό, λοιπό προσωπικό) οι οποίοι εργάζονταν σε τρία κέντρα υγείας της Πάτρας. Συμμετείχαν 141 άτομα (ποσοστό ανταπόκρισης 66,5%). Αποτελέσματα: Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες (68,8%) , 40-49 ετών (33,3%), έγγαμοι (65,9 %) με παιδιά (65%), είχαν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους σε Ανώτερο Εκπαιδευτικό ίδρυμα (52,5%),46,8% ήταν νοσηλευτές, με πάνω από 15 έτη προϋπηρεσίας (41,8%). Το 12.8% έχει νοσήσει από τον ιό. Το 70.9 % δήλωσε ότι είτε νοσηλεύει, είτε παρακολουθεί, είτε έρχεται σε επαφή με ασθενείς που νοσούν από COVID-19. 83,7% δήλωσαν ότι ενημερώνονται από έγκυρες επιστημονικές πηγές (άρθρα, ιστοσελίδες). Ακολούθως, το 82,3 % δήλωσαν ότι γνωρίζουν τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων στην Ελλάδα και παγκοσμίως και το 86,5% γνωρίζει τον αριθμό των θανάτων αλλά και τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών στην Ελλάδα . Το 77,3% των συμμετεχόντων θεωρεί ως τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του ιού, τον εμβολιασμό .Η πλειοψηφία (97,2%) γνωρίζει επίσης το πρόγραμμα εμβολιασμού της χωράς μας κατά της COVID-19 και το 82,3 % είναι εμβολιασμένοι .Το 87,2% θεωρεί ότι τα εμβόλια παρέχουν προστασία σχετικά με τον SARS-CoV-2 και το 72,9% απάντησε ότι πρέπει να εμβολιαστούν όλοι . Τέλος, το 56% δήλωσε υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Συμπεράσματα: Οι στάσεις και γνώσεις των ΕΥ απέναντι στην διαχείριση της πανδημίας και στην εφαρμογή του εμβολιασμού επηρεάζουν την στάση του κοινού . Οι συμμετέχοντες της μελέτης έχουν επαρκείς γνώσεις και θετικές στάσεις απέναντι στον εμβολιασμό και αυτό αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την μετέπειτα πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα
Αριθμός Εισαγωγής: 013304 cd
Keywords: COVID-19 (Ασθένεια) -- Ελλάδα; COVID-19 (Ασθένεια) -- Εμβολιασμός -- Ελλάδα; Υγειονομικό προσωπικό -- Ελλάδα; Υγειονομική πολιτική -- Ελλάδα; Προληπτική ιατρική -- Ελλάδα; COVID-19; Επαγγελματίες υγείας; Εμβολιασμός; Γνώσεις; Στάσεις; Health professionals; Vaccination; Knowledge; Attitudes