Επιχειρησιακός Σχεδιασμός Ν.Μ. Άργους 2021-2025 - Δημόπουλος, Αλέξανδρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός αποτελεί ένα σύγχρονο και χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση των κινδύνων ενός οργανισμού, για την μακροπρόθεσμη στοχοθεσία και εν τέλει για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων. Η εμπέδωση του τρόπου λειτουργίας, τα αποτελέσματα του παρελθόντος και η κατανόηση του περιβάλλοντος καταδεικνύουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί ένας οργανισμός. Τα δεδομένα αυτά είναι χρήσιμα ώστε να προβλεφθούν και να ελεγχθούν όσο το δυνατόν οι μελλοντικές εξελίξεις. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η μέτρηση των σημαντικότερων δεικτών λειτουργίας της Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους το διάστημα 2015-2020, η κατανόηση των αποτελεσμάτων που παρήχθησαν και η πρόβλεψη τους την περίοδο 2021-2025 υπό το πρίσμα ρεαλιστικών και εφικτών υποθέσεων καθώς και των προτεινόμενων παρεμβάσεων. Τα στοιχεία που αντλήθηκαν παρουσιάζονται σε πίνακες και αποτελούν τις μηνιαίες αναφορές της Ν.Μ. Άργους προς τους φορείς εποπτείας της, δηλαδή την 6Η Υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο Υγείας. Επίσης ανάγονται σε δείκτες βάσει προτύπων από διεθνή βιβλιογραφία. Την περίοδο 2015-2020, εν μέσω οικονομικής κρίσης, η Νοσηλευτική Μονάδα Άργους αυξάνει την νοσηλευτική της κίνηση ετησίως κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες μεσοσταθμικά, συμπαρασύροντας ταυτόχρονα τα λειτουργικά της έξοδα κατά το ίδιο ποσοστό. Η ορθολογική κατανομή των πόρων απαιτεί την πρόβλεψη της διακύμανσης των εν λόγω δεικτών στο άμεσο μέλλον, έτσι ώστε αφενός η αποδοτικότητα των απασχολούμενων κεφαλαίων να παραμείνει υψηλή, άνω του 90% ετησίως, και αφετέρου αυτά να χρησιμοποιηθούν με τρόπο ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες του πληθυσμού αναφοράς στο σύνολο του, να αντικατοπτρίζουν το όραμα των εμπλεκομένων για το μέλλον της Νοσηλευτικής Μονάδας και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για περαιτέρω ανάπτυξη. Όλα αυτά συνυπολογίζοντας παράγοντες οι οποίοι δύσκολα διαχειρίζονται. Η πανδημία της covid-19 αποτελεί την απόδειξη ότι το περιβάλλον παραμένει ρευστό και απρόβλεπτο, οι σχεδιασμοί μπορούν να αποκλίνουν και χρειάζονται συνεχή ανατροφοδότηση των παραγόμενων αποτελεσμάτων ώστε να επιλέγονται οι ρεαλιστικότερες διορθώσεις. Όσον αφορά την πενταετία 2021-2025 χαρακτηρίζεται από ομαλοποίηση των δεικτών λόγω της διαφαινόμενης ύφεσης της πανδημίας, τροποποίηση του οργανισμού με αποτέλεσμα την αύξηση των εισροών και σταδιακή περαιτέρω αύξηση της νοσηλευτικής κίνησης και των οικονομικών αποτελεσμάτων. Χαρακτηρίζεται επίσης από εκσυγχρονισμό των υποδομών, ενεργειακή αυτονόμηση και εξωστρέφεια, χαρακτηριστικά που θα προσδώσουν την προστιθέμενη αξία που απαιτείται ώστε να παραμείνει σημείο αναφοράς στον τομέα των υπηρεσιών υγείας στην περιοχή ευθύνης της, εφόσον ακολουθηθούν οι προτεινόμενες στρατηγικές.
Αριθμός Εισαγωγής: 012991 cd
Keywords: Επιχειρησιακός σχεδιασμός -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Υπηρεσίες υγείας -- Οργάνωση και διοίκηση -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Δημόσια νοσοκομεία -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Νοσηλευτική Μονάδα Άργους; Επιχειρησιακός Σχεδιασμός