Τηλεργασία στην μετά-COVID19 εποχή: Πως η ένταση, η εργασιακή ευελιξία που προσφέρει και οι στάσεις απέναντι της επιδρούν στην εργασιακή ικανοποίηση, την επαγγελματική εξουθένωση, τον εργασιακό εθισμό και την εργασιακή δέσμευση - Σαλαβράκου, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Το θέμα της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι η τηλεργασία (remote work) στην μετά-COVID19 εποχή. Διερευνάται κατά πόσο η ένταση της τηλεργασίας και οι στάσεις των εργαζόμενων απέναντι της επιδρούν στην εργασιακή ικανοποίηση, την επαγγελματική εξουθένωση, τον εργασιακό εθισμό και την εργασιακή δέσμευση. Πραγματοποιήθηκε εμπειρική έρευνα με ένα δείγμα Ν=207 συμμετεχόντων εργαζομένων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η επίδραση της έντασης της τηλεργασίας πάνω στην εργασιακή ικανοποίηση βρέθηκε μη-γραμμική κυρτή σχήματος U (σημείο καμπής 40% ωρών τηλεργασίας). Παρόμοιο αποτέλεσμα βρέθηκε και για την ικανοποίηση από εξωτερικούς παράγοντες, ενώ για την ικανοποίηση από εσωτερικούς παράγοντες, η επίδραση βρέθηκε μη-γραμμική θετική. Η επίδραση όλων των στάσεων απέναντι στην τηλεργασία βρέθηκε θετική πάνω στη συνολική ικανοποίηση. Η επίδραση της έντασης της τηλεργασίας στην επαγγελματική εξουθένωση (διάσταση προσωπικής επίτευξης) βρέθηκε μη-γραμμική κοίλη σχήματος αντίστροφου U (σημείο καμπής 46% ωρών τηλεργασίας) ενώ για τις άλλες διαστάσεις βρέθηκε ασήμαντη. Η επίδραση των στάσεων στην επαγγελματική εξουθένωση βρέθηκε μικτή. Η επίδραση της έντασης της τηλεργασίας στον εργασιακό εθισμό βρέθηκε ασήμαντη. Η επίδραση των στάσεων απέναντι στην τηλεργασία στον εργασιακό εθισμό βρέθηκε μικτή. Η επίδραση της έντασης της τηλεργασίας πάνω στην εργασιακή δέσμευση βρέθηκε θετική (διάσταση συναισθηματικής δέσμευσης) ενώ για τις άλλες δύο διαστάσεις βρέθηκε ασήμαντη. Η επίδραση των στάσεων απέναντι στην τηλεργασία πάνω στην εργασιακή δέσμευση βρέθηκε μικτή.
Αριθμός Εισαγωγής: 013974 cd
Keywords: Τηλεργασία -- Ελλάδα -- Ψυχολογικές απόψεις; Τηλεργασία -- Ελλάδα -- Κοινωνικές απόψεις; Εργασία στο σπίτι -- Ελλάδα; Επαγγελματική ικανοποίηση -- Ελλάδα; Επαγγελματική εξουθένωση -- Ελλάδα; COVID-19 (Ασθένεια) -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; COVID-19 (Ασθένεια) -- Οικονομικές απόψεις -- Ελλάδα