Ο θεσμός των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (ΚΔΑΠ) στην Ελλάδα – Εξέταση περίπτωσης Δήμου Νέα Σμύρνης - Παλαιολόγου, Ευαγγελία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), αποτελούν σημαντικούς θεσμούς για τις εξωσχολικές δραστηριότητες παιδιών και έχουν έναν πολύπλευρο ρόλο στην κοινωνία. «Θα πρέπει να προσαρμόζονται σύμφωνα με τις τρέχουσες κοινωνικές ανάγκες, να θέτουν μελλοντικούς στόχους αξιολογώντας τις δραστηριότητές τους να επικαιροποιούν και να προσαρμόζουν συνεχώς» . (ΕΕΤΑΑ) Σκοπός της έρευνας είναι η παρουσίαση και η αξιολόγηση των δραστηριοτήτων του Προγράμματος Εκπαίδευσης και Δημιουργικής Απασχόλησης στην Προσχολική Ηλικία και να διατυπώσει προτάσεις για τη βελτίωση και την ενίσχυσή του. (www.24grammata.com) Επί πλέον στοχεύει στη διερεύνηση του κοινωνικού αντίκτυπου μιας δραστηριότητας κοινωνικής πολιτικής, δηλαδή του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) στον δήμο Νέας Σμύρνης Με την παροχή μετασχολικών υπηρεσιών σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, οι μονάδες αυτές ενθαρρύνουν τα παιδιά να ασχοληθούν με δημιουργικές δραστηριότητες σε ένα ασφαλές περιβάλλον, ενώ παράλληλα δίνει στους γονείς την ελευθερία να ανταπεξέλθουν στην εργασία και σε άλλες καταστάσεις χωρίς το φόβο για την ασφάλεια των παιδιών τους. Στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας, διεξήχθη ποσοτική έρευνα με 60 γονείς. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι τόσο οι στόχοι όσο και οι προσδοκίες των γονέων εκπληρώθηκαν, και καθώς σημειώθηκαν πιθανά προβλήματα και προτάσεις των γονέων για τη βελτίωση των υπηρεσιών του ΚΔΑΠ, μπορεί να ειπωθεί ότι ο κοινωνικός αντίκτυπος αυτής της μονάδας βραχυπρόθεσμα είναι θετικός. Η πόλη της Νέας Σμύρνης χρησιμοποιήθηκε «ως μελέτη περίπτωσης» προκειμένου να γίνει αξιολόγηση της κοινωνικής δομής. Η οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα μας τα τελευταία έχει δημιουργήσει πολλές δυσκολίες στην εφαρμογή νέων κοινωνικών δεδομένων και κοινωνικών πολιτικών. Η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται, η ανισότητα βαθαίνει, τα εισοδήματα των νοικοκυριών μειώνονται και η ανάγκη για κοινωνική βοήθεια αυξάνεται. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πολίτες, κυρίως αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, απαιτούν ένα πιο αποτελεσματικό κράτος πρόνοιας. Τα προγράμματα " Προσχολικής Αγωγής και Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών¨ είναι σχεδιασμένα για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη μείωση των γεννήσεων, να διασφαλίσουν την ίση και δίκαιη πρόσβαση των γονέων σε ευκαιρίες εργασίας με την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, να παρέχουν ίσες ευκαιρίες σε γυναίκες και άνδρες στην πρόσβαση στην απασχόληση και να εξασφαλίσουν την ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει διαπιστώνεται ότι ο αριθμός των δυνητικών και τελικών δικαιούχων έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια λόγω των επιπτώσεων της κρίσης. Δεδομένης της κατάστασης αυτής, η ορθολογική διαχείριση των πόρων δεν αποτελεί μόνο μέθοδο χρηστής διακυβέρνησης, αλλά και θεμελιώδη προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή.
The institution of centers for the creative activities of children (KDAP) in Greece - Eaxamination case of the municipality of Nea Smyrni
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική--Ελλάδα; ΚΔΑΠ; Τοπική Αυτοδιοίκηση; Απασχόληση παιδιών; Προσχολική ηλικία; Δημοτική εκπαίδευση; Κοινωνική πολιτική; Δήμος Νέας Σμύρνης