Η λειτουργία του σεξουαλικού σκώμματος στη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη - Ανδριανάκη, Αικατερίνη-Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η γέννηση του θεάτρου είναι στενά συνυφασμένη με την έκφραση των παθών και την κάθαρση της ψυχής όχι μόνο στο πεδίο της τραγικής ποίησης, αλλά και της κωμικής. Ο Αριστοφάνης είναι ο κατεξοχήν και κορυφαίος εκπρόσωπος της αττικής κωμωδίας και σε αυτόν οφείλουμε την ιδιαίτερη έκφραση του σκώμματος, ήτοι της σάτιρας, της παρωδίας, του λογοπαίγνιου κ.ο.κ. Στη Λυσιστράτη ο Αριστοφάνης επιστρατεύει με το κλασικό του χιούμορ το σεξουαλικό σκώμμα τοποθετώντας το σε ένα σκηνοθετικό πλαίσιο που εξυπηρετείται από τη γλώσσα, την ενδυμασία, την ηθοποιία, τη σύλληψη της ιδέας. Το σεξουαλικό σκώμμα δεν είναι απλώς ένας κωμικός τρόπος, είναι το μέσον με το οποίο ο ποιητής προωθεί καταρχάς το θέμα της κωμωδίας, αλλά και διεγείρει την ηθική του θεατή με σκοπό να τον διδάξει. Η Λυσιστράτη είναι ένα έργο πολυδιάστατο, είναι έργο πολιτικό, κοινωνικό, πολιτισμικό, φεμινιστικό. Ακριβώς αυτή η ποικιλότητα στη χροιά του μας ωθεί να εξετάσουμε τη χρήση του σεξουαλικού σκώμματος από τον Αριστοφάνη στο εν λόγω έργο ανιχνεύοντας παράλληλα σχετικές διαστάσεις του ως προς το ποιόν του αριστοφανικού ήρωα, τη θεματική του έργου, τη δομή, τη γλώσσα, την παρωδία, τον πόλεμο και την ειρήνη, τη θέση της γυναίκας στην αρχαία ελληνική κοινωνία κλπ.
Keywords: Αριστοφάνης , 445-385 π.Χ. -- Λυσιστράτη; Ελληνικό δράμα (Κωμωδία) -- Ερμηνεία και κριτική; Αριστοφάνης , 445-385 π.Χ. -- Χαρακτήρες -- Γυναίκες; Σεξ στη λογοτεχνία; Πόλεμος στη λογοτεχνία; Γυναίκες στη λογοτεχνία; Ύβρις στη λογοτεχνία; Σεξουαλικό σκώμμα; Λυσιστράτη; Σεξουαλική αποχή; Βωμολοχία; Πόλεμος και ειρήνη; Γυναίκα ηρωίδα