"Θεμιστοκλής Σοφούλης (1860-1949): Πολιτική πορεία και κλυδωνισμοί στα χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου" - Χήναρης, Χρήστος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα εργασία διερευνά την προσωπικότητα του Σοφούλη ως εκπροσώπου του φιλελεύθερου πολιτικού χώρου της Ελλάδας στα ταραγμένα χρόνια από το 1898-1949, ενώ παράλληλα εμβαθύνει στα κίνητρα και στις επιλογές πολιτικών προσώπων που καθόρισαν τη φυσιογνωμία και την υπόσταση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Έτσι, στη διατριβή αυτήν ο άλλοτε επαναστατικός απελευθερωτής της Σάμου, μετά την πρόσδεση στο άρμα των Φιλελευθέρων και του αρχηγού τους, Βενιζέλου θα αναμειχθεί μέσα από πολιτικούς ρόλους σε βαρυσήμαντα γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και θα αποτελέσει τον μετριοπαθή ισορροπιστή του κεντρώου χώρου ανάμεσα στις συμπληγάδες των πολιτικών ανταγωνισμών και των εμφυλίων συμπλοκών.
Keywords: Σοφούλης,Θεμιστοκλής Π., 1860-1949 -- Βιογραφία; Σοφούλης,Θεμιστοκλής Π., 1860-1949 -- Πολιτική δραστηριότητα; Πολιτικοί -- Ελλάδα; Ελλάδα -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 19ος αιώνας; Ελλάδα -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 20ός αιώνας; Ελλάδα -- Ιστορία -- Εμφύλιος Πόλεμος, 1944-1949; Πατριωτισμός; Φιλελεύθεροι; Εθνικός Διχασμός; Πολιτειακό Ζήτημα; Πολιτικό Αδιέξοδο; Ισορροπιστής; Πολιτική Κατευνασμού; Ξενικός Παρεμβατισμός; Patriotism; Liberals; National Division; State Issue; Political Impasse; Balancer; Policy of Appeasement; Foreign Interventionism