Η Αγγλοκρατία στα Κύθηρα 1809-1864 - Παπαδοπούλου, Αθανασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Το νησί των Κυθήρων παρέμεινε υπό Αγγλική διοίκηση από το 1809 έως το 1864, οπότε και τα Επτάνησα ενώθηκαν με την μητέρα Ελλάδα. Κατά το διάστημα της Προστασίας αυτής, στο νησί έγιναν αξιόλογα εκπολιτιστικά έργα και έργα κοινής οφέλειας, καθώς και μεταρρυθμίσεις. Χτίστηκαν εκκλησίες, υδραγωγεία, γεφύρια, φάροι, δημοτικά σχολεία, διδακτήρια, έγινε υποχρεωτική η εκπαίδευση, ανοίχθηκαν νέοι δρόμοι, κ. α.. Δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια και στην δικαιοσύνη. Το νησί ευημέρησε και βελτιώθηκε σε πολλούς τομείς, όμως η φλόγα των κατοίκων για την ένωση με την Ελλάδα παρέμεινε άσβεστη. Η περίοδος της Αγγλοκρατίας αποτελεί μια λαμπρά περίοδο για τα Κύθηρα.
Keywords: Κύθηρα (Νησί, Ελλάδα) -- Ιστορία -- Βρετανική κυριαρχία, 1809-1864; Κύθηρα (Νησί, Ελλάδα) -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Κύθηρα (Νησί, Ελλάδα) -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 19ος αιώνας; Κύθηρα (Νησί, Ελλάδα) -- Κτήρια, κατασκευές κ.λπ.; Εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Κύθηρα (Νησί) -- 19ος αιώνας; Προστασία; Βουλή; Γερουσία; Αρμοστής; Αγγαρεία; Μεταρρυθμίσεις; Διοίκηση; Επισκοπή; Δικαιοσύνη; Protectorate; Parliament; Senate; Commisioner; Chore; Reforms; Administration; Bishopric; Justice