Παράγοντες που επηρεάζουν την συγκέντρωση της ερυθροδιόλης στο ελαιόλαδο - Γεωργακοπούλου, Ευσταθία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Το ελαιόλαδο αποτελώντας ένα τρόφιμο ύψιστης διατροφικής αξίας, ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα φυτικά έλαια λόγω των συστατικών του, συμβάλλοντας θετικά στην υγεία των ανθρώπων. Γι’ αυτό το λόγο είναι γνωστό στους ανθρώπους, ειδικότερα των χωρών της Μεσογείου αποτελώντας ένα αναπόσπαστο μέρος της αγροτικής τους δραστηριότητας. Σκοπός της παρούσας εργασίας, είναι η μελέτη της επίδρασης των παραγόντων που επηρεάζουν τη συγκέντρωση της ερυθροδιόλης στο ελαιόλαδο. Σύμφωνα με τις βιβλιογραφικές αναφορές, οι συνθήκες αυξητικών επιπέδων της ερυθροδιόλης στο ελαιόλαδο επηρεάζονται από την ποικιλία, την καλλιέργεια και την ωρίμανση της ελιάς, τους περιβαλλοντικούς παράγοντες (κλίμα, περιοχή καλλιέργειας) αλλά και τους τεχνολογικούς παράγοντες κατά τη διαδικασία της ελαιοποίησης. Σημαντική σημείωση είναι ότι η ερυθροδιόλη έχει την τάση να βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα κατά την ελαιοποιήση του ελαιόκαρπου της Κορωνείκη ποικιλίας. Τέλος, η αυξημένη (άνω των φυσιολογικών επιπέδων) ύπαρξη της ερυθροδιόλης στο ελαιόλαδο αποτελεί δείκτη νοθείας του ελαιολάδου με πυρηνέλαιο.
Factors affecting the concentration of erythrodiol in olive oil
Αρ. Εισ.: 15 cd
Keywords: Ελαιοκαλλιέργεια; Ελαιόλαδο; Ποιότητα ελαιολάδου; Τεχνολογία τροφίμων; Έλεγχος νοθείας; Νοθεία ελαιόλαδου; Eρυθροδιόλη; Ελαιόλαδο; Ελιά; Ελαιοποίηση; Νοθεία