Προσαρμοσμένη διδακτική της ανάγνωσης σε μαθητές με Νοητική Καθυστέρηση με έμφαση τη μετάβασή τους σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα - Πανόπουλος, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Ο σκοπός της έρευνας είναι η διερεύνηση τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο των παραγόντων που εμπλέκονται με την ειδική διδακτική της ανάγνωσης σε μαθητές με νοητική καθυστέρηση. Η έρευνα διεξάγεται στο πεδίο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Η ομάδα στόχου αποτελείται από μαθήτριες με νοητικές αναπηρίες και ενήλικες που έρχονται σε επαφή μαζί τους. Ο τρόπος και χρόνος απασχόλησης της ομάδας στόχου ταυτοποιείται με την πρακτική άσκηση που διεξήχθη σε εδικό δημοτικό σχολειό της ελληνικής περιφέρειας, διεξάγοντας μελέτη περίπτωσης μαθήτριας, 14 ετών, με ελαφριά νοητική καθυστέρηση και αναγνωστικές δυσκολίες. Η μεθοδολογία είναι μεικτή και αποτελείται από ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα. Τα ποσοτικά συλλέχθηκαν από ερευνητικά εργαλεία, όπως το σχέδιο πειράματος και το ερωτηματολόγιο, που δομήθηκε εξ ολοκλήρου από εμάς, με ερωτήσεις τύπου Likert και χορηγήθηκε σε δείγμα 15 ατόμων. Η συγκέντρωση των ποιοτικών δεδομένων έγινε μέσω της συμμετοχικής παρατήρησης και της ημι- δομημένης συνέντευξης σε ενήλικες που έρχονται σε επαφή με την μαθήτρια. Τα βασικά ευρήματα και τα συμπεράσματα της ερευνητικής μελέτης συνδέονται με τις υποθέσεις εργασίας και έδειξαν πως η μαθήτρια ανταποκρίθηκε στις δραστηριότητες του εκπαιδευτικού προγράμματος που εστίαζε στην βελτίωση αναγνωστικών και προφορικών δεξιοτήτων, προετοιμάζοντας την για την κοινωνική της ένταξη και την μετάβαση της στην ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα.
Personalized teaching program of reading skills for students with mental retardation. Placing emphasis on their transition to a higher educational level
Didattica di lettura adattata in alunni con ritardo mentale con enfasi sulla transizione a un livello di istruzione superior
Keywords: Διανοητική καθυστέρηση; Ειδική Εκπαίδευση; Παιδιά με ειδικές ανάγκες -- Εκπαίδευση; Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες -- Εκπαίδευση; Ενσωμάτωση στην εκπαίδευση; Παιδιά με ειδικές ανάγκες – Εκπαίδευση – Ελλάδα – Περιπτωσιολογικές μελέτες; Νοητική καθυστέρηση; Αναγνωστικές δυσκολίες; Μετάβαση σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα; Κοινωνική ένταξη