Διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού - Σταμάτη, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Οι σύγχρονες οργανώσεις προκειμένου να διασφαλίσουν την επιβίωση και ανάπτυξη τους, δεν αρκεί να δημιουργούν μηχανισμούς για τη βελτίωση της εσωτερικής λειτουργίας τους, αλλά θα πρέπει να αποκτήσουν την ικανότητα προσαρμογής στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες του περιβάλλοντος. Το μάνατζμεντ είναι μια διαδικασία δημιουργίας και διατήρησης ενός περιβάλλοντος, στο οποίο άτομα εργαζόμενα μαζί ως ομάδες επιτυγχάνουν αποδοτικά προκαθορισμένους στόχους. Η δράση ενός μάνατζερ διέρχεται μέσα από τέσσερις βασικές λειτουργίες, το σχεδιασμό, την οργάνωση ,την ηγετικότητα και τον έλεγχο. Ο κρίσιμος πόρος, σύμφωνα με το νέο δόγμα περί μάνατζμεντ, είναι πέρα από το κεφάλαιο, οι εργαζόμενοι. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τοποθετείται πλέον ο ανθρώπινος παράγοντας και το νέο μοντέλο υιοθετεί τη θεωρία των 3p's, Purpose –Process- People. Έτσι στο νέο μάνατζμεντ το Ανθρώπινο Κεφάλαιο, ένα από τα τρία βασικά στοιχεία του Intellectual Capital, από υποστηρικτικός παράγοντας μετατρέπεται σε πρωταγωνιστικός στο πλαίσιο των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Διοίκησης. Σύμφωνα με την παλιά θεώρηση ο μάνατζερ ήταν ένας διαχειριστής. Μ ε τη σημερινή σημασία, η έννοια της ηγεσίας αποδίδεται καλύτερα ως <<διαδικασία κοινωνικής επιρροής>>. Ο σημερινός ηγέτης είναι ένας οραματιστής. Διαθέτει καινοτόμες απόψεις , ενδιαφέρεται περισσότερο για την ποιότητα παρά για την ποσότητα, η έννοια της αλλαγής είναι βαθιά ριζωμένη μέσα του. Οι άνθρωποί του τον ακολουθούν γιατί γνωρίζει και ικανοποιεί τις βαθύτερες ανάγκες τους. Η άσκηση διοίκησης προϋποθέτει την ύπαρξη ενός μάνατζερ που γνωρίζει πώς θα υποκινηθούν διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικές ανάγκες και νοοτροπίες, έτσι ώστε να εργαστούν προς την επίτευξη ενός προκαθορισθέντος σκοπού. Κατανοούμε λοιπόν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό η ηγεσία να υποστηρίζει τις πολιτιστικές αλλαγές, να μεταδίδει τους νέους εστιασμούς, να υποκινεί το προσωπικό και να διευκολύνει τη συνεργασία, καταρρίπτοντας τα ενδοτμηματικά σύνορα. Η διοίκηση και διαχείρηση ανθρώπων αποτελεί σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία. Η επιτυχία σε αυτόν τον τομέα καθορίζει την επιτυχία της επιχείρησης.
Αριθμός Εισαγωγής: 012785 cd
Keywords: Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Προγραμματισμός εργατικού δυναμικού; Οργανωτική αποτελεσματικότητα; Ηγεσία; Διοίκηση; Ανθρώπινο δυναμικό; Ηγέτης; Επιχείρηση; Ομάδα; Μάνατζμεντ; Management; Human resources; Leader; Business; Team