Απόψεις εκπαιδευτικών για τη συμπερίληψη στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση - Μπογιατζόγλου, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Στην εργασία αυτή έγινε μια προσπάθεια ανάλυσης του όρου «συμπερίληψη». Εξετάστηκε ο όρος συγκριτικά με άλλους όρους όπως: ένταξη- ενσωμάτωση. Διερευνήθηκε η εκπαιδευτική πολιτική της συμπερίληψης στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, καθώς επίσης αναλύθηκαν οι συνθήκες που χρειάζονται για την παροχή της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης. Εν συνεχεία, τονίστηκε ο ρόλος του εκπαιδευτικού, οι στρατηγικές που πρέπει να εφαρμόζονται στο σχολικό χώρο. Επιπρόσθετα, αναζητήθηκαν τα εμπόδια που προσκρούουν στην μη εφαρμογή της συμπερίληψης. Τέλος, εκτός από τη βιβλιογραφική έρευνα, χρησιμοποιήθηκε και η ερευνητική μέθοδος με δύο ερωτήματα όπως: η επιμόρφωση σε θέματα συμπερίληψης επηρεάζει την άποψη των εκπαιδευτικών ότι οι μαθητές με όλων των ειδών τις εκπαιδευτικές ανάγκες είναι εφικτό να διδάσκονται και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες μαζί με τους συμμαθητές τους χωρίς αναπηρία και η επιμόρφωση σε θέματα συμπερίληψης επηρεάζει την άποψη των εκπαιδευτικών ότι όλοι οι μαθητές επωφελούνται κοινωνικά σε μια συμπεριληπτική τάξη;
Teachers' Views on Inclusion in Primary Education
Αριθμός Εισαγωγής: 013687 cd
Keywords: Ενατξιακή εκπαίδευση -- Ελλάδα; Ενσωμάτωση στην εκπαίδευση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα; Συμπερίληψη; Συμπεριληπτική εκπαίδευση; Ίσες ευκαιρίες; Αλληλεπίδραση; Ένταξη; Διαφοροποίηση; Επιμόρφωση; Ηθική συμπεριληπτικής φροντίδας; Inclusion; Inclusive education; Equal opportunities; Interaction; Differentiation; Training; Ethics of inclusive care