Ψηφιοποίηση των ΟΤΑ. Μελέτη περίπτωσης: Περιφέρεια Αττικής - Κρητικού, Αλεξάνδρα - Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Με ιδιαίτερη έμφαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη δημόσια διοίκηση της Ελλάδας και την Περιφέρεια Αττικής, αυτή η εκτενής διατριβή διερευνά τον ποικιλόμορφο κόσμο της ψηφιακής αλλαγής. Καλύπτει σημαντικά προγράμματα και τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη του ψηφιακού χάσματος, καλύπτει τους εννοιολογικούς ορισμούς των ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αποκαλύπτει τα πλεονεκτήματα και τις δυσκολίες αυτής της ψηφιακής επανάστασης. Ξεκινάμε μια εις βάθος περιήγηση στο έδαφος του ψηφιακού μετασχηματισμού στα μέρη που ακολουθούν, ξεκινώντας από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Διερευνούμε σημαντικά σημεία καμπής, όπως η δημοσίευση του εγγράφου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό 2020-2025, οι πρωτοποριακές συμφωνίες συνεργασίας με την Εσθονία και η ανάπτυξη προγραμμάτων που αλλάζουν τα δεδομένα, όπως το G-Cloud, το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ και το GOV.GR. Στη συνέχεια, στρέφουμε την προσοχή μας στην ψηφιακή αναγέννηση που συντελείται στην Περιφέρεια Αττικής και εξετάζουμε τις προληπτικές προσπάθειές της να υποστεί ψηφιακό μετασχηματισμό, ιδίως τη μετατροπή των πόλεών της σε Έξυπνες Πόλεις. Εμβαθύνουμε στις ψηφιακές προσφορές που διαθέτει η Περιφέρεια Αττικής, δίνοντας έμφαση στην πρωτοποριακή Ψηφιακή Πλατφόρμα "Οδηγός του Πολίτη", στην εφαρμογή myVoreioAigaio, καθώς και σε διάφορες ψηφιακές πρωτοβουλίες και προγράμματα που αναδεικνύουν την αφοσίωση της Περιφέρειας στην ψηφιακή αριστεία. Περιγράφουμε επίσης τη μεθοδολογία της μελέτης πεδίου που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής, ρίχνοντας φως στο σκοπό του ερωτηματολογίου που χρησιμοποιήθηκε για τη συγκέντρωση διεισδυτικών πληροφοριών από τους ενδιαφερόμενους φορείς, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα. Τόσο η ελληνική δημόσια διοίκηση όσο και η Περιφέρεια Αττικής ξεκινούν μετασχηματιστικά ταξίδια, καθώς αξιοποιούν τη δύναμη της ψηφιοποίησης για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα, την προσβασιμότητα και τη συνολική ποιότητα των υπηρεσιών για τους πολίτες τους. Θα περιηγηθούμε στο ψηφιακό τοπίο στις σελίδες που ακολουθούν.
Public Administration's digital transformation. Case study: Attica Region
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; ψηφιοποίηση; ΟΤΑ; Περιφέρεια Αττικής