Ο Στρατηγικός - Επιχειρησιακός Σχεδιασμός στους Ο.Τ.Α. της Ελλάδας, Η αξιολόγηση των επιχειρησιακών σχεδίων των Ο.Τ.Α. που τα χρησιμοποιούν. - Μανιά, Καλλιόπη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα εργασία διερευνά το ζήτημα του επιχειρησιακού σχεδιασμού των δήμων της Ελλάδας, πραγματοποιώντας ποσοτική και ποιοτική ανάλυση, η οποία εξετάζει αν οι δήμοι της χώρας εκπονούν επιχειρησιακά σχέδια, αλλά και το κατά πόσο τα σχέδια αυτά είναι ποιοτικά. Αρχικά, παρουσιάζεται σύντομα το θεωρητικό πλαίσιο της έρευνας, εστιάζοντας στη σημασία του στρατηγικού και του επιχειρησιακού σχεδιασμού και ιδιαίτερα σε επίπεδο Ο.Τ.Α.. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται μία βιβλιογραφική ανασκόπηση συναφών ερευνών, η οποία αναδεικνύει τα ελλείμματα και την απαξίωση του στρατηγικού σχεδιασμού σε επίπεδο Ο.Τ.Α. τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα. Κατόπιν της παρουσίασης της μεθοδολογίας και των επιμέρους στόχων της, ακολουθεί η ποσοτική και η ποιοτική ανάλυση των επιχειρησιακών σχεδίων, από την οποία διαπιστώνεται ότι οι δήμοι δε δίνουν έμφαση στο στρατηγικό σχεδιασμό, καθυστερώντας χαρακτηριστικά να καταρτίσουν και να εγκρίνουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια. Ακόμη, από την ποιοτική ανάλυση, η οποία διεξήχθη με το μεθοδολογικό πλαίσιο του Stevens, διαπιστώνεται ότι τα επιχειρησιακά σχέδια είναι αρκετά ποιοτικά ως κείμενα, παρόλα αυτά, η εφαρμογή τους δεν πραγματοποιείται και δεν αξιολογείται με συστηματικό τρόπο.
Strategic and Operational Planning in Greek Local Authorities: An evaluation of the operational plans utilized by Greek Municipalities.
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Στρατηγικός σχεδιασμός; Περιφερειακός προγραμματισμός; επιχειρησιακός σχεδιασμός; στρατηγικός σχεδιασμός; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Δήμοι