Οι συνεταιρισμοί στην Ελλάδα: Η περίπτωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσολογγίου-Ναυπακτίας «Η Ένωση» - Τσικνιά, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσολογγίου – Ναυπακτίας «Η Ένωση». Σκοπός της εργασίας είναι να παρουσιάσουμε μια γενική εικόνα του Συνεταιρισμού, όπου με την μεθοδικότητα και την ευαισθησία του συμβάλει σε οικονομικό, τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι διάφοροι ορισμοί που έχουν δοθεί για τους συνεταιρισμούς, αναλύονται οι συνεταιριστικές αξίες και αρχές, παρουσιάζονται οι κατηγορίες των συνεταιρισμών καθώς επίσης και η νομοθεσία που διέπει τους συνεταιρισμούς στην χώρα μας από το 1915 έως σήμερα. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι δραστηριότητες του Αγροτικού Συνεταιρισμού, δηλαδή η συγκομιδή, επεξεργασία, τυποποίηση όλων σχεδόν των βασικών αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή, όπως είναι το βαμβάκι, η ελιά καλαμών, το καλαμπόκι, τα σιτηρά, η εμπορία αγροτικών εφοδίων, η παροχή υπηρεσιών, η παραγωγή ενέργειας. Επίσης παρουσιάζονται τα όργανα Διοίκησης του συνεταιρισμού καθώς επίσης και οικονομικά στοιχεία από το 2011 έως σήμερα. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας που έγιναν, δηλαδή πως τα στελέχη του Συνεταιρισμού βλέπουν το μέλλον του και αν είναι ικανοποιημένα από την λειτουργία του, καθώς επίσης και αν ο Συνεταιρισμός συμβάλει στην τοπική ανάπτυξη, στην αύξηση του εισοδήματος των μελών του και πόσο ικανοποιημένα είναι τα μέλη του από το εισόδημα που προέρχεται από την γεωργία ή την κτηνοτροφία.
The Cooperatives in Greece: The case of the Agricultural Association of Messolonghi-Nafpaktia "The Union"
Keywords: Συνεταιρισμοί; Γεωργία--Ελλάδα; Περιφερειακός προγραμματισμός; Οικονομική ανάπτυξη; Αγροτικός συνεταιρισμός; Δραστηριότητες; Τοπική ανάπτυξη