Η εφαρμογή των αρχών της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας & η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη – Η περίπτωση της ΟΠΑΠ Α.Ε. - Καραγιάννης, Αθανάσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Σκοπός της εργασίας αυτής ήταν να προσεγγίσει τις αρχές της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας (Δ.Ο.Π.) και της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (Ε.Κ.Ε.). Αρχικά, αναφέρθηκε ο ορισμός της Ε.Κ.Ε., ο ρόλος και οι κατηγορίες της. Εν συνεχεία αναπτύχθηκε η έννοια και η εφαρμογή της Δ.Ο.Π. και ακολούθησε η μελέτη περίπτωσης της ΟΠΑΠ Α.Ε. Είναι γνωστό πως η ΟΠΑΠ Α.Ε. είναι πρωτοπόρος στον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο και εφαρμόζει με μεγάλη επιτυχία τις νέες στρατηγικές, που είναι απαραίτητες για την επιβίωσή της. Προβάλει με ιδανικό τρόπο την Ε.Κ.Ε., καθώς απευθύνεται σε διαφορετικούς τομείς. Πραγματοποιεί δράσεις που σχετίζονται με το κοινωνικό σύνολο, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την παιδεία – εκπαίδευση, τον αθλητισμό και την υγεία. Στόχος της εργασίας ήταν να διερευνήσει το πώς επηρεάζει η Ε.Κ.Ε. την εικόνα μίας επιχείρησης, ποιες στρατηγικές προώθησης χρησιμοποιούνται, ώστε να ευαισθητοποιήσει το κοινό στο οποίο απευθύνεται και να έχει η εταιρία τις επιθυμητές πωλήσεις. Γίνεται, λοιπόν, κατανοητό ότι απαιτείται ο συνδυασμός της Ε.Κ.Ε. με τη Δ.Ο.Π. για να επιβιώσει μία εταιρία. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση μεταξύ της εταιρίας και της κοινωνίας. Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί μια βιβλιογραφική ανασκόπηση, βασισμένη σε μελέτες, άρθρα, δελτία τύπου, προτάσεις και βιβλία που σχετίζονται με την Ε.Κ.Ε., τη Δ.Ο.Π. και την ΟΠΑΠ Α.Ε. Ο χώρος της Ε.Κ.Ε. παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον στις μέρες μας, καθώς έχει κοινωνικό χαρακτήρα και σχετίζεται άμεσα με τη βελτίωση της κοινωνίας στην εποχή της κρίσης.
The Application of Principles from Total Quality Management & Corporate Social Responsibility– In the case of OPAP S.A.
Keywords: Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη; Διοίκησης Ολικής Ποιότητας ΟΠΑΠ Α.Ε.; Corporate Social Responsibility; Total Quality Management, OPAP S.A.