«Επαγγελματικά Ατυχήματα από Έκθεση σε Βιολογικά Υγρά: Μελέτη Περίπτωσης του Γ.Ν. Τρίπολης» - Γκαργκάσουλας, Ανδρέας (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Περίληψη Επαγγελματικά Ατυχήματα από Έκθεση σε Βιολογικά Υγρά: Μελέτη Περίπτωσης του Γ.Ν. Τρίπολης. Σκοπός: Η διερεύνηση των επαγγελματικών ατυχημάτων έκθεσης του υγειονομικού προσωπικού σε βιολογικά υγρά ασθενών από διαδερμικούς τραυματισμούς με αιχμηρά αντικείμενα και εκθέσεις βλεννογόνων στο Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης. Τα επαγγελματικά ατυχήματα έκθεσης σε βιολογικά υγρά ασθενών, προκαλούν διεθνώς μεγάλη ανησυχία στους Επαγγελματίες Υγείας για την πιθανότητα μετάδοσης αιματογενώς μεταδιδόμενων παθογόνων και ειδικά των ιών (HIV,HBVκαι HBC). Υλικό και μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε αναδρομική περιγραφική μελέτη. Πιο συγκεκριμένα έγινε καταγραφή των δηλωθέντων ατυχημάτων από το αρχείο της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου για την περίοδο 1/1/2018 έως και 31/5/2023. Συνολικά μελετήθηκαν 227 περιπτώσεις εκθέσεων σε Επαγγελματίες Υγείας. Τα δεδομένα της παρούσας μελέτης καταχωρήθηκαν και επεξεργάστηκαν στο στατιστικό πρόγραμμα IBM SPSS STAΤISTICS (version26) και ακολούθησε περιγραφική και επαγωγική ανάλυση των δεδομένων. Αποτελέσματα: H πλειονότητα των ατυχημάτων αφορά το γυναικείο φύλο (69,1%).Η ηλικιακή ομάδα > 30 ετών είχε τα περισσότερα ατυχήματα (35,4%) ενώ παρατηρήθηκε έντονη αύξηση των καταγεγραμμένων ατυχημάτων κατά τη περίοδο του 2ου κύματος της Πανδημίας από SARS-COVID- 19. Τα περισσότερα ατυχήματα συνέβησαν κατά τη πρωινή βάρδια (75,3%) στο Παθολογικό Τομέα (23,8%) και στο Χειρουργείο του Νοσοκομείου (22%). Οι περισσότερες εκθέσεις αφορούσαν το Ιατρικό (43,6%) και Νοσηλευτικό προσωπικό (40,1%). Οι Επαγγελματίες Υγείας που εκτέθηκαν σε βιολογικά υγρά είχαν λάβει, στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα μέτρα ατομικής προστασίας ενώ στην πλειοψηφία τους είχαν εμβολιαστεί πλήρως για τον HBV (90,3%)και σε ποσοστό (83,2%) διέθεταν και ικανό τίτλο αντισωμάτων (anti-HBs) έναντι του HBV. 4 Συμπεράσματα: Οι Επαγγελματίες Υγείας και η Διοίκηση του Νοσοκομείου μελέτης φαίνεται να είναι, σε σχετικά ικανοποιητικό βαθμό, ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι γύρω από τους κινδύνους που διατρέχουν σε περίπτωση έκθεσης σε βιολογικά υγρά ασθενών τόσο σε επίπεδο πρωτογενούς πρόληψης όσο και δευτερογενούς πρόληψης. Ωστόσο κρίνεται επιτακτική η αναγκαιότητα στελέχωσης των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων της χώρας με πιο άρτια στελεχωμένες (Ιατρό της Εργασίας, Νοσηλευτή Υγιεινής της Εργασίας, Τεχνικό Ασφαλείας) Υπηρεσίες Υγιεινής και Ασφαλείας της Εργασίας καθώς και για θεσμοθέτηση υποχρεωτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στους Επαγγελματίες Υγείας για την πρόληψη και ορθή αντιμετώπιση επαγγελματικών ατυχημάτων που σχετίζονται με έκθεση σε βιολογικά υγρά.
"Occupational Accidents from Exposure to Blood and Body Fluids (BBFs): The Tripoli’s General Hospital Case Study"
Αριθμός Εισαγωγής: 013781 cd
Keywords: Επαγγελματικές ασθένειες; Νοσοκομεία--Εργαζόμενοι; Ατυχήματα, Επαγγελματικά; Υγειονομικό προσωπικό--Υγεία και υγιεινή; Αίμα και Βιολογικά Υγρά; Έκθεση Επαγγελματιών Υγείας; Αιματογενώς Μεταδιδόμενα Παθογόνα ΗBV; HBC και HIV; Διαδερμική και Διαβλεννογόνια έκθεση; Μέτρα Ατομικής Προστασίας; Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης; Blood and Body Fluids (BBFs); Health Care Workers (HCWs) exposure; Blood-Borne Pathogens HIV; HBV and HCV; Percutaneous Exposure Incidents (PEIs); Mucous Membrane Exposures; Basic Precaution Measures; Tripoli’s General Hospital