Ισοκράτης. Λόγοι «Ευαγόρας» και «Προς Νικοκλέα». Ηθικές αξίες - Πετρόπουλος, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Σκοπός της παρούσης εργασίας είναι η ανάλυση δύο λόγων του Ισοκράτη: του «Ευαγόρα» και «Προς Νικοκλέα», οι οποίοι μελετώνται συνολικά και αναλύονται ως προς τις ηθικές αξίες που περιέχουν. Η μεθοδολογία της εργασίας στηρίζεται στη συλλογή δευτερoγενών δεδομένων αναφορικά με τη σκιαγράφηση του ιστορικού πλαισίου του Ισοκράτη, το ρόλο των σοφιστών, το ύφος του Ισοκράτη, αλλά και τις ηθικές αξίες στα δύο έργα του Ισοκράτη και τις λογικές αρχές και τη φιλοσοφία του Ισοκράτη. Στη συνέχεια μέσα από τη μεθοδολογία της ανάλυσης περιεχομένου αναλύονται τα δύο έργα του Ισοκράτη εστιάζοντας στις φιλοσοφικές του αρχές. Μέσα από την ανάλυση των δύο λόγων αναδείχθηκαν οι ηθικές αρετές του Ισοκράτη, θεμέλιο της οποίας αποτελεί η μίμηση ηθικών αρετών υποδειγματικών ανθρώπων ή παραδειγμάτων, δίνοντας μια διαχρονική διάσταση στη μίμηση αυτή ανεξαρτήτως εποχής και συνθηκών. Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης για τον Ισοκράτη ρητορική και φιλοσοφία ταυτίζονται με κάποιον τρόπο, αποδίδοντας στη φιλοσοφία μια πιο πρακτική σημασία, περιγράφοντάς την ως γνώση που μπορεί ο άνθρωπος να χρησιμοποιήσει για να χειριστεί πιο επιτυχημένα τη ζωή του. Κεντρικό ρόλο στη φιλοσοφία του, έχει η παιδεία, η οποία περιγράφεται όχι ως καλλιέργεια ευγλωττίας αλλά ως κοινή πολιτισμική παράδοση και συμμετοχή σε αυτήν.
Keywords: Ισοκράτης -- ο Αθηναίος , 436-338 -- Ερμηνεία και κριτική; Ισοκράτης -- ο Αθηναίος , 436-338 -- Ευαγόρας; Ισοκράτης -- ο Αθηναίος , 436-338 -- Προς Νικοκλέα; Ηθική στη λογοτεχνία; Αξίες στη λογοτεχνία; Ρητορική -- Φιλοσοφία; Ομιλίες, λόγοι, κλπ., Ελληνικοί -- Ιστορία και κριτική; Ρητορική, Αρχαία; Ισοκράτης; Σοφιστές; Ευαγόρας; Προς Νικοκλέα; Παιδεία; Αρετή; Isocrates; Sophists; Evagoras; Ad Nicoclem; Education; Virtue