Η λύση της διοικητικής σύμβασης δημοσίων έργων - Μπουφέας, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2009)
Η παρούσα εργασία αποτελεί μια βιβλιογραφική επισκόπηση του ζητήματος της λύσης της διοικητικής σύμβασης των δημοσίων έργων, καλύπτοντας όλες τις περιπτώσεις λύσης, είτε από την πλευρά του φορέα κατασκευής ενός έργου, είτε από την πλευρά του αναδόχου που το έχει αναλάβει. Για την πληρότητα του θέματος, παρουσιάζεται τόσο η νομοθετική ρύθμιση , σύμφωνα με το Ν. 1418/84 και το εκτελεστικό διάταγμα αυτού Π.Δ. 609/85, όσο και η πρόσφατη νομολογία των δικαστηρίων. Με την πρόσφατη κωδικοποίηση των τελευταίων αναφερόμενων με το Ν. 3669/2008 « Κύρωση της νομοθεσίας κατασκευής δημοσίων έργων», το παρόν πόνημα εξετάζει τις αλλαγές που έχουν επέλθει στις ρυθμιστικές διατάξεις με την κωδικοποίηση , αλλά και πριν από αυτή με το Ν. 3263/2004 ((Μειοδοτικό σύστημα ανάθεσης των δημοσίων έργων και άλλες διατάξεις» και αξιολογεί κατά πόσο με τις τροποποιήσεις αυτές επιτυγχάνεται η επίλυση προκυπτουσών προβληματικών καταστάσεων. Αναλυτικότερα, αρχικά θα παρουσιαστεί ο διαχωρισμός των εννοιών της διοικητικής σύμβασης και της δημόσιας σύμβασης σύμφωνα με την ελληνική πραγματικότητα και την κοινοτική νομολογία και θα διερευνηθεί η έννοια του δημοσίου έργου υπό το ελληνικό και το κοινοτικό δίκαιο. Στη συνέχεια, θα αναλυθούν και θα κριθούν οι περιπτώσεις λύσης μιας σύμβασης είτε με έκπτωση, είτε με πρωτοβουλία του φορέα κατασκευής ενός έργου (καταγγελία της συμβάσεως) και ακολούθως, οι περιπτώσεις λύσης από την πλευρά του αναδόχου που έχει αναλάβει ένα έργο. Τέλος, θα μελετηθούν ειδικότερες περιπτώσεις λύσης, όπως ο θάνατος και η πτώχευση του αναδόχου ή η υποκατάσταση του τελευταίου και θα ερευνηθεί και η περίπτωση της ματαίωσης της διάλυσης.
Μ.Δ.Ε. 48
Keywords: Δημόσια έργα -- Δίκαιο και νομοθεσία; Δημόσιες συμβάσεις -- Δίκαιο και νομοθεσία; Διοικητικές συμβάσεις; Δημόσια έργα; Φορέας; Ανάδοχος