Διερεύνηση της μυοσκελετικής επιβάρυνσης των εργαζομένων σε δομή φροντίδας υγείας - Παπαϊωάννου, Θεώνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Περίληψη Εισαγωγή: Οι μυοσκελετικές διαταραχές είναι συχνό φαινόμενο στους εργαζόμενους των μονάδων υγείας και σχετίζονται άμεσα με το περιβάλλον εργασίας τους. Μια σειρά δημογραφικών χαρακτηριστικών, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, τα πολλαπλά καθήκοντα, την εναλλαγή βαρδιών, τον ανεπαρκή εξοπλισμό, την έλλειψη εκπαίδευσης και την υψηλή ένταση εργασίας είναι κάποιοι από τους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την σωματική και την ψυχική υγεία των εργαζομένων και εντείνουν την εμφάνιση μυοσκελετικών διαταραχών. Σκοπός και στόχοι: Κύριος σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της εμφάνισης μυοσκελετικών διαταραχών στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Κορίνθου και επί μέρους στόχοι η ανίχνευση των παραγόντων κινδύνου οι οποίοι προκαλούν αυτές τις μυοσκελετικές παθήσεις καθώς και η αξιολόγηση του βαθμού στον οποίο οι μυοσκελετικές διαταραχές επιβαρύνουν την γενική κατάσταση της υγείας των εργαζομένων. Υλικό και μέθοδος: Η εργασία αυτή αποτελεί μια ποσοτική περιγραφική μελέτη με συγχρονικό σχεδιασμό. Για την επίτευξη του σκοπού και των στόχων της έρευνας, έγινε χρήση ερωτηματολογίου τόσο για την αποτύπωση της γενικής κατάστασης της υγείας των εργαζομένων όσο και για την συχνότητα εμφάνισης και τον τύπο των μυοσκελετικών διαταραχών. Συνολικά συλλέχθηκαν 308 ερωτηματολόγια από το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου όπου έλαβε χώρα η έρευνα. Αποτελέσματα: Τα σημεία του σώματος όπου εμφανίζονται πιο συχνά μυοσκελετικές διαταραχές που εμποδίζουν την συνηθισμένη εκτέλεση των εργασιών στους εργαζομένους στο νοσοκομείο είναι ο αυχένας (68,8%), η οσφυϊκή περιοχή (52,3%), οι ώμοι (40,7%) και οι γοφοί (37%). Σημειώνεται επίσης χαμηλό επίπεδο γενικής υγείας (μ.ο.=34,6) ενώ το 25,3% των εργαζομένων εμφανίζει σημάδια άγχους και το 20,8% σημεία κατάθλιψης. Η συχνότητα εμφάνισης μυοσκελετικών διαταραχών σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος σχετίζεται με το φύλο (αυχένας, ώμοι, γόνατα και αστράγαλοι), την ειδικότητα (σχεδόν παντού) και τον δείκτη μάζας σώματος (καρποί και γοφοί κυρίως για τους παχύσαρκους). Το χαμηλό επίπεδο γενικής κατάστασης της υγείας του δείγματος, σχετίζεται με το φύλο (p=0.000), την ειδικότητα (p=0.000), την ηλικία (p=0.006) και τα έτη εργασίας στην συγκεκριμένη θέση (p=0.000).Τέλος, η iv γενική κατάσταση της υγείας των εργαζομένων στο νοσοκομείο, επηρεάζεται από την εμφάνιση μυοσκελετικών διαταραχών στους γοφούς (μ.ο. γενικής κατάστασης υγείας 41,2) και το κάτω μέρος της ράχης (μ.ο. γενικής κατάστασης υγείας 37,8). Συμπεράσματα: Η έρευνα επιβεβαιώνει τον πολύ υψηλό επιπολασμό των μυοσκελετικών διαταραχών στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας καθώς και το χαμηλό επίπεδο γενικής υγείας ιδιαίτερα σε πτυχές που αφορούν το άγχος και την πιθανή παρουσίας κατάθλιψης.
Αριθμός Εισαγωγής: 013308 cd
Keywords: Εργασία και εργαζόμενοι -- Ελλάδα -- Υγεία και υγιεινή; Εργασία και εργαζόμενοι -- Ελλάδα -- Μέτρα ασφαλείας; Επαγγελματικές ασθένειες; Βιομηχανική ασφάλεια -- Ελλάδα; Εργασία στο σπίτι -- Ψυχολογικές απόψεις -- Ελλάδα; Μυοσκελετικές διαταραχές; Εργαζόμενοι στην υγεία; Κατάσταση γενικής υγείας; Musculoskeletal disorders; Health workers; General health