Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πρόληψη, εκπαίδευση και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Διερεύνηση των απόψεων των υπαλλήλων της ΤΑ στην Ελλάδα - Σταμπέλου, Γρηγορία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Εισαγωγή: Σκοπός της μεταπτυχιακής μελέτης είναι η διερεύνηση των απόψεων των υπαλλήλων της ΤΑ της Ελλάδας σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα, ετοιμότητα και ανθεκτικότητα τόσο των ίδιων των υπαλλήλων όσο και της ΤΑ εν συνόλω σε επισφαλείς καταστάσεις κρίσεων και καταστροφών. Μεθοδολογία: Η ποσοτική διερεύνηση της μελέτης πραγματοποιήθηκε με τη χρήση ερωτηματολογίου, που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της συγκεκριμένης μελέτης. Το δείγμα αποτελούνταν από 150 συμμετέχοντες, εργαζόμενοι σε ΟΤΑ. Επίσης, η δειγματοληπτική μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν αυτή της χιονοστιβάδας. Αποτελέσματα: Η ηλικιακή ομάδα 35-44 ετών βρέθηκε πως γνώριζαν σε υψηλότερο ποσοστό, όσον αφορά τις αξιολογήσεις τρωτότητας, τους οδικούς χάρτες, και τους ελέγχους οικονομικής βιωσιμότητας των εκάστοτε σχεδίων. Αναφορικά με τον ν.4662/2020 και την ενημέρωση επί αυτού, οι συμμετέχοντες ηλικίας 35-44 ετών παρουσίασαν στατιστικά σημαντικά υψηλότερο μέσο όρο. Οι απόφοιτοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΑΕΙ-ΤΕΙ) γνώριζαν σε υψηλότερο ποσοστό όσον αφορά το αν υπάρχει εξειδικευμένο πλάνο στον εκάστοτε δήμο/πόλη, τις αξιολογήσεις τρωτότητας, τα ενοποιημένα προγράμματα και έργα, τους οδικούς χάρτες, και τους ελέγχους οικονομικής βιωσιμότητας των εκάστοτε σχεδίων. Αναφορικά με τον ν.4662/2020 και την ενημέρωση επί αυτού, οι απόφοιτοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΑΕΙ-ΤΕΙ) παρουσίασαν στατιστικά σημαντικά υψηλότερο μέσο όρο. Οι συμμετέχοντες με προϋπηρεσία 16-20 έτη, γνώριζαν σε υψηλότερο ποσοστό, όσον αφορά τις αξιολογήσεις τρωτότητας, και τους ελέγχους οικονομικής βιωσιμότητας των εκάστοτε σχεδίων. Σχετικά με τον ν.4662/2020 και την ενημέρωση επί αυτού, οι συμμετέχοντες με προϋπηρεσία 16-20 έτη παρουσίασαν στατιστικά σημαντικά υψηλότερο μέσο όρο. Οι συμμετέχοντες εργαζόμενοι σε ΟΤΑ νησιωτικής/αγροτικής περιοχής, γνώριζαν σε υψηλότερο ποσοστό, όσον αφορά το αν υπάρχει εξειδικευμένο πλάνο στον εκάστοτε δήμο/πόλη, τις αξιολογήσεις τρωτότητας, τα ενοποιημένα προγράμματα και έργα, και το αν έχει υπογραφεί συμφωνία αδελφοποιημένης πόλης. Σχετικά με τον .ν.4662/2020 και την ενημέρωση επί αυτού, οι συμμετέχοντες εργαζόμενοι σε ΟΤΑ νησιωτικής/αγροτικής περιοχής παρουσίασαν στατιστικά σημαντικά υψηλότερο μέσο όρο. Συμπεράσματα: Καθώς η τοπική αρχή και η τοπική κοινότητα θα πρέπει να ανταποκριθούν άμεσα σε μια καταστροφή, η αποτελεσματικότητά τους είναι ζωτικής σημασίας. Υπό αυτή την έννοια, η ικανότητά τους διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο για τη διάσωση ζωών και περιουσιών όχι μόνο τη στιγμή της καταστροφής, αλλά και σύμφωνα με τη θεωρία προ της κρίσης/καταστροφής και μετά από την αυτή.
The role of local government in the prevention, education and response to natural disasters. Investigation of the opinions of the employees of the Local Government in Greece
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Φυσικές καταστροφές; Τοπική Αυτοδιοίκηση; Διαχείριση κρίσεων και καταστροφών; Ετοιμότητα; Αποτελεσματικότητα; Πολιτικές δράσης