Ο θεσμός των ξενώνων Hospice: η διεθνής και ελληνική εμπειρία - Ζυγούρη, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής ήταν η μελέτη της ανάπτυξης των ξενώνων hospice τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε επίπεδο ελληνικής πραγματικότητας και η σύγκριση μεταξύ της πραγματικότητας αυτής με αυτή άλλων χωρών παγκοσμίως. Με στόχο την επίτευξη του παραπάνω στόχου πραγματοποιήθηκε ποιοτική έρευνα μέσω βιβλιογραφικής επισκόπησης για την ανάπτυξη και τη διαμόρφωση των ξενώνων hospice σε παγκόσμιο και ελληνικό επίπεδο με σκοπό την αναγνώριση των παραμέτρων που έχουν καθορίσει τη μορφή αυτών. Από την έρευνα διαπιστώθηκε, ότι η παρηγορητική φροντίδα και οι ξενώνες hospice στην Ελλάδα έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και πράγματα να βελτιωθούν, ώστε η παρηγορητική φροντίδα και οι ξενώνες hospice να παρέχονται πιο αποδοτικά στους ασθενείς που τις χρειάζονται. Οι βελτιώσεις αφορούν κυρίως στην εκπαίδευση των πάροχων υγείας, στην διάθεση κρατικών κονδυλίων για την ανάπτυξη των ξενώνων φροντίδας και στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας που αναστέλλει τη διάθεση των φαρμάκων καταπολέμησης του πόνου, τον οποίο νιώθουν οι ασθενείς, που πάσχουν από ανίατες ασθένειες.
Αριθμός Εισαγωγής: 010827-010828 cd
Keywords: Υγεία -- Κοινωνικές απόψεις; Υγειονομικές εγκαταστάσεις; Ασθένειες -- Κοινωνικές απόψεις; Παρηγορητική φροντίδα; Ξενώνες φροντίδας; Hospices; Ανίατες ασθένειες; Φροντίδα κατά το τέλος της ζωής; Παρηγορητική φροντίδα και hospices στην Ελλάδα και παγκοσμίως; Palliative care; Incurable illnesses; end of life treatment; Palliative care and hospices in Greece and eorldwide