Η Καινοτομία των Ψηφιακών Τεχνολογιών στον Κινηματογράφο - Τσακαλίδου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Τα θέματα που θίγονται στην παρούσα διπλωματική εργασία είναι ποικίλα και καλύπτουν ένα στοιχειώδες εύρος των ερωτήσεων που προκύπτουν γύρω από την ψηφιοποίηση του κινηματογράφου. Γίνεται αναφορά στην εποχή και τις συγκυρίες της δημιουργίας του και αναλύεται η ιστορική του πορεία με όρους τεχνολογικής εξέλιξης. Ο κινηματογράφος ξεκίνησε από την επιθυμία για αποτύπωση της πραγματικότητας, πέρασε από διάφορα κατασκευαστικά στάδια και αναδύθηκε στην πρώιμη μορφή του στις αρχές του 20ου αιώνα. Έχει τις ρίζες του στη φωτογραφία και το θεωρητικό του υπόβαθρο εντοπίζεται στην ανάγκη για καταγραφή και απεικόνιση της κίνησης. Στη διάρκεια της ύπαρξής του χρησιμοποιήθηκε από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις ως προπαγανδιστικό μέσο για την απρόσκοπτη εξάπλωσή τους, ενώ αργότερα εντάχθηκε στον κόσμο των τεχνών και κέρδισε το ακαδημαϊκό ενδιαφέρον. Οι διαρκείς πρόοδοι στον ήχο και το χρώμα του κινηματογράφου δημιούργησαν όλο και μεγαλύτερες προσδοκίες για την εμπειρία των θεατών. Με την έλευση του 21ου αιώνα οι ψηφιακές τεχνολογίες μονοπώλησαν το ενδιαφέρον, αναδιαμορφώνοντας τον τρόπο παραγωγής και επεξεργασίας των ταινιών. Η εφαρμογή των ψηφιακών μεθόδων στον ήχο, τη διανομή, την προβολή και την αρχειοθέτηση, η αξιοποίηση του ψηφιακού μοντάζ και των ειδικών εφέ και η χρήση των ψηφιακών εργαλείων στην αποκατάσταση των αναλογικών ταινιών, έθεσαν νέους όρους στις διαδικασίες της έβδομης τέχνης. Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προκλήσεις και οι τρόποι αντιμετώπισης ως προς την κατοχύρωση και διασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων των έργων.
The Innovation of Digital Technologies in the Motion Pictures
Αριθμός Εισαγωγής: 013759 cd
Keywords: Κινηματογράφος; Ψηφιακή κινηματογραφία; Επεξεργασία εικόνας -- Ψηφιακές τεχνικές; Τεχνολογικές καινοτομίες; Κινηματογράφος; Ψηφιοποίηση; Καινοτομία; Θεωρίες κινηματογράφου; Τεχνολογικές εξελίξεις; Cinema; Digitization; Innovation; Film theories; Technological advancements