Εκφάνσεις τής ηθικής και διανοητικής υπεροχής τής γυναίκας στο έργο τού Ευριπίδη - Αναστασίου, Άρης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να επισημάνει και να τεκμηριώσει την πρόθεση τού Ευριπίδη να αναδείξει πολλές από τις γυναικείες μορφές τού έργου του σε ηθικό και διανοητικό επίπεδο. Η απόπειρα τής τεκμηρίωσης αυτής βασίζεται σε αρκετά παραδείγματα παρμένα από τα περισσότερα από τα πλήρως σωζόμενα έργα τού ποιητή (14 από τα 18) και περιστρέφεται γύρω από τους εξής επιμέρους άξονες: τις περιπτώσεις αυτοθυσίας ορισμένων ηρωΐδων, σε ό,τι αφορά το ηθικό σκέλος, ενώ όσον αφορά το διανοητικό,αφ’ ενός τα σχέδια διαφυγής ή εκδίκησης που εκπονούνται από γυναίκες και αφ’ ετέρου την διάχυτη σε πολλά έργα γυναικεία ρητορικότητα, εμφανή μάλιστα πολύ συχνά σε «αγώνες λόγων» διεξαγομένους συνήθως μεταξύ αυτών και ανδρών πρωταγωνιστών, παρέχοντας έτσι και ένα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο για την έτσι κι αλλιώς υποβόσκουσα σύγκριση των δύο φύλων. Το επιδιωκόμενο συμπέρασμα της εργασίας είναι να επιβεβαιώσει το ανυπόστατο ή τουλάχιστον να καταστήσει επισφαλή την θέση περί «μισογυνισμού» τού συγγραφέα, θέση η οποία ήδη από την αρχαιότητα είχε καλλιεργηθεί ευρέως.
Keywords: Ευριπίδης , 480-406 π.Χ. -- Χαρακτήρες -- Γυναίκες; Ευριπίδης , 480-406 π.Χ. -- Ερμηνεία και κριτική; Ελληνικό δράμα (Τραγωδία) -- Ιστορία και κριτική; Γυναίκες -- Ελλάδα -- Δράμα; Γυναίκες και λογοτεχνία -- Ελλάδα; Άνδρας-γυναίκα, Σχέσεις των, στη λογοτεχνία; Ρόλος του φύλου στη λογοτεχνία; Γυναίκες -- Μυθολογία -- Δράμα; Ηθική στη λογοτεχνία; Ηθική και διανοητική υπεροχή των γυναικών; Αυτοθυσία; Αντιπαράθεση / σύγκριση με άνδρες; Σχέδια διαφυγής; Σχέδια εκδίκησης; Γυναικεία ρητορική ικανότητα; Female moral and mental superiority; Self-sacrifice; Confrontation / comparison with men; Escape plans; Revenge plans; Female rhetorical ability