Το Διακύβευμα της Αξιολόγησης και της Βελτίωσης της Βαθμολογικής Διαδικασίας των Μαθηματικών στις Εισαγωγικές Εξετάσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Κοινωνιολογική Προσέγγιση και Προοπτικές. - Ζούτσου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η εν θέματι διπλωματική εργασία μελετά το διακύβευμα της αξιολόγησης και της βελτίωσης της βαθμολογικής διαδικασίας των Μαθηματικών στις εισαγωγικές εξετάσεις της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προσεγγίζοντας κοινωνιολογικά και παρουσιάζοντας τις πιθανές προοπτικές εξέλιξης. Ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά η διερεύνηση των αντιλήψεων των εκπαιδευτικών ΠΕ03 σχετικά με το ζήτημα της τελικής αξιολόγησης των υποψηφίων των Πανελληνίων εξετάσεων. Η παρούσα εργασία αποτελείται από πέντε κεφάλαια, εκ των οποίων το πρώτο και το δεύτερο κεφάλαιο εντάσσονται στο θεωρητικό πλαίσιο, ενώ τα υπόλοιπα τρία στο ερευνητικό. Αναλυτικότερα, στο πρώτο κεφάλαιο, παρατίθεται η αποσαφήνιση των βασικών εννοιών και ορολογιών , καθώς και οι αρχές αλλά και τα χαρακτηριστικά του θεσμό των Πανελληνίων εξετάσεων, δίνοντας έμφαση στον ρόλο της αξιολόγησης για τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας και της δικαιοσύνης. Επιπλέον, γίνεται αναφορά την επίδραση των εξωτερικών συνθήκων , των προσωπικών χαρακτηριστικών των εκπαιδευτικών-διορθωτών, αλλά και του συστήματος αξιών τους, στη διαδικασία βαθμολόγησης των γραπτών Μαθηματικών στις εθνικές εισαγωγικές εξετάσεις. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται η βιβλιογραφική επισκόπηση, η οποία εμπεριέχει έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι οποίες είναι σχετικές με την αξιολόγηση, διαγνωστική, διαμορφωτική ή τελική. Η επισκόπηση της βιβλιογραφίας εστιάζει στην περίπτωση των πανελληνίως εξεταζόμενων μαθημάτων, με αρκετές αναφορές στην περίπτωση των Μαθηματικών. Εν συνεχεία, στο τρίτο κεφάλαιο και αναλύεται η μεθοδολογία της έρευνας, περιγράφεται ο πληθυσμός, το δείγμα και διατυπώνονται τα ερευνητικά ερωτήματα. Ειδικότερα, καταγράφονται τα βιώματα και οι προτάσεις των βαθμολογητών για διασφάλιση της αντικειμενικότητας, της δικαιοσύνης και της αξιοπιστίας. Ταυτοχρόνως, γίνεται διερεύνηση των κοινωνικών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και άλλων παραγόντων οι οποίοι επηρεάζουν την αξιολογική διαδικασία, εν συνόλω. Ακολουθεί το τέταρτο κεφάλαιο στο οποίο παρουσιάζονται αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας, καθώς και η σύνοψη αυτών. Τέλος το πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο περιλαμβάνει τα συμπεράσματα της συνολικής ερευνητικής διαδικασίας και ενδεικτικές προτάσεις για μελλοντική έρευνα ή επέκταση της υφιστάμενης.
Αριθμός Εισαγωγής: 014120 cd
Keywords: Μαθηματικά -- Μελέτη και διδασκαλία (Δευτεροβάθμια) -- Ελλάδα; Μαθητές -- Αξιολόγηση των -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική αξιολόγηση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Ανώτατη -- Εισαγωγικές εξετάσεις -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικά τεστ και μετρήσεις -- Ελλάδα; Εξετάσεις, σχολικές -- Ελλάδα; Εκπαίδευση -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί -- Στάσεις -- Ελλάδα; Αξιολόγηση; Πανελλήνιες εξετάσεις; Τριτοβάθμια εκπαίδευση; Βαθμολόγηση; Μαθηματικά; Κριτήρια αξιολόγησης; Αντικειμενικότητα; Αξιοπιστία; Δικαιοσύνη; Αντιλήψεις εκπαιδευτικών; Ποιοτική έρευνα; Πρακτικές βελτίωσης; Κοινωνιολογική πρόσεγγιση; Εκπαιδευτική πολιτική; Assessment; National examinations; Tertiary education; Mathematics; Assessment criteria; Objectivity; Reliability; Fairness; Teachers' perceptions; Qualitative research; Improvement practices; Sociological approach; Educational policy